Zuurdesembrood

  • Brood
  • 60-120 min.

Gerezen brood uit de oudheid.

Deel dit recept

Ingrediënten
Voor het moederdeeg:
1 dl bier/melk
0.5 lepel honing
100 gr. meel

Voor 4 broden:
1 kg volkorenmeel
1 liter lauw water
100-200 gr zuurdesem (moederdeeg)
500-600 gr. volkorenmeel
20-30 gr zout
1 dl olie
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
voorverwarmde oven van 220 graden C.

Voorbereiding

Moederdeeg maken:
Meng bier/melk een halve lepel honing met 100 gr, meel en kneed hiervan een luchtig deeg. Dit deeg 3 tot 4 dagen laten staan.Iedere dag omroeren.
Een andere manier:
Twee eetlepels volkoren meel met water tot een papje roeren. Iedere dag omroeren en een eetlepel meel toevoegen met evt. wat water. na 5 a 6 dagen is het papje zuur geworden met luchtbellen.

Bereidingswijze

Meng 1 kg. meel met 1 liter lauw water en het moederdeeg. Laat dit 12 uur staan.
Neem 100-200gr. ervan af en bewaar dit voor de volgende keer. ( Binnen een week gebruiken, iedere dag kneden en evt. meel en water toevoegen.)
Vermeng het zout met 500 gr. meel en de olie en voeg dit aan de rest toe.
Kneed het gedurende 5 minuten.
Voeg evt meel of water toe zodat een stevig deeg ontstaat. Verdeel het in vieren.
Doe het in olie ingesmeerde broodvormen, of maak er bollen van.
laat het deeg 1-2 uur rijzen.
Zet de broden daarna in een voorverwarmde oven van 220 graden en laat ze in ong. een uur gaar worden.

Serveertip

Met en breinaald kan gekontroleerd worden of de broden gaar zijn.Er mag geen deeg aan de breinaald of sateprikker kleven.Ze klinken hol als ze gaar zijn.
Direkt uit de oven de bovenkant met melk of water bevochtigen voor een glanzende korst.

Dit recept is te vinden in:

Log in om een reactie te plaatsen

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

orphan avatar
orphan

Doorsturen

Home Recepten