1. Home
  2. Recepten
  3. Nederlandse keuken
  4. Snert
  5. Oma's Snert naar ouderwets recept

Oma's Snert naar ouderwets recept

Door: flepsmulweb

  • Nederlands, Streekgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op 03-02-2019

Ingrediënten 7 personen


- Goed vleespakket (2 hamlappen, 3 speklappen, 500 gram vleesribben, varkenshak of poot)
- Worst (harde Drentse 2 stuks, rookworst grove en fijne en 300 gram verse worst)
- 1 kilo spliterwten, 1 winterwortel, 3-4 aardappels, 2 uien, 500 gram erwtensoep groente (vers gesneden, of diepvries), ½ knolselderij, 2 preien
- 2 liter water, peper, zout
- Selderie, peterselie


Verder heb je nodig


- 2 grote pannen
- Zeef
- Tijd en aandacht

Oma's Snert naar ouderwets recept
Oma's Snert naar ouderwets recept
Oma's Snert naar ouderwets recept
Oma's Snert naar ouderwets recept

Wat is lekkerder dan de echte authentieke Hollandse erwtensoep, naar een familierecept. Zeker als je veel (winter) groente uit je eigen moestuin hebt. De smaak wordt daardoor veel dieper, intenser en wat mij betreft niet te overtreffen en je weet wat je eet. Biologisch zonder toevoegingen (smaak, geur, kleur) en ook geen bestrijdingsmiddelen

Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze

- Breng 2 liter water aan de kook in een hele ruime pan
- Trek een bouillon van het vleespakket en voeg daar 2 bouillonblokjes aan toe 1 groente en 1 runder-, of kip, door dit een paar uur zachtjes te laten trekken, net tegen de kook aan. Kook het laatste halfuurtje de worsten alvast mee
- Haal het vlees uit de bouillon
- Haal het vlees van de botten en als je te veel vet hebt en dat niet wil, verwijder dit dan.
- Snijd of trek het vlees met twee vorken in kleine stukjes, als het goed is moet dat met gemak lukken anders is het vlees nog niet gaar genoeg en voeg dit dan weer aan de bouillon toe.
- Snijd de worsten in plakjes en voeg dit aan de bouillon toe
- Schil de aardappels en snijd deze aan kleine blokjes en voeg dit toe aan de bouillon
- Snijd de wortel, de ui, de knolselderij, de selderij en de peterselie en de prei in kleine stukjes en voeg dit samen met de soepgroente toe aan de bouillon
- Voeg wat peper en zout toe nog niet te veel, beter later proeven en dan afmaken met peper en zout
- Laat dit nog rustig een uurtje trekken
- Haal (hevel) zoveel mogelijk vocht uit deze pan naar een andere pan, met zo dik mogelijke bodem als dat je hebt (overgieten door een zeef), en kook daar de 2 kilo spliterwten in (wel minimaal 2 liter water anders kookt het gegarandeerd droog en kookt het zeker aan als een bruine drab op de bodem van de pan.
- Na circa ¾ tot 1 uur worden de spliterwten langzaamaan gaar en dan zul je regelmatig moeten blijven roeren om te voorkomen dat het echt aankoekt.
- Als de spliterwten gaar of bijna gaar zijn, breng alles weer samen in één pan en maak de soep af, proef of er nog zout, peper aan toegevoegd moet worden.
- Laat dan afkoelen en warm de volgende dag de hoeveelheid op die je nodig denkt te hebben. De rest kan prima in de diepvries, wijn houden zo'n 4 tot 500 gram per persoon aan.
- Heerlijk met roggebrood met spek, of spekpannenkoeken of gewoon zonder iets erbij

Tags, , ,

Serveertip

Zo lekker op die winterse dagen, geeft os altijd veel energie ook het bereiden is op zich al een feestje

Bron

Zou niet weten wie dit ooit bedacht heeft, weet wel dat er in de verschillende regios andere verhoudingen ingrediënten worden gebruikt



Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van flepsmulweb
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top