1. Home
  2. Recepten
  3. Hoofdgerecht
  4. Russische keuken
  5. Bitochki (Russische Kiphamburgers)

Bitochki (Russische Kiphamburgers)

  • Russisch, Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op 27-01-2019

Ingrediënten 4 personen


750 g kippenborstfilet (zonder vel)
110 g fijne verse broodkruimels
1,5 dl slagroom
snuifje cayennepeper
zout naar smaak
versgemalen peper
1/8 theelepel vers geraspte nootmuskaat
2 eetlepels plantaardige olie
dilletakjes voor de garnering

Voor de saus:
1 eetlepel boter
40 g fijngesneden ui
(evt. 250 g champignons, schoongemaakt en in schijfjes)
1/2 theelepel paprikapoeder
1 eetlepel rode wijnazijn
1/4 theelepel gedroogde tijm
8 cl slagroom
6 cl zure room
zout naar smaak
versgemalen peper

Voor de kasha:
170 g kasha (boekweitgries)
1 ei, losgeklopt
1 eetlepel boter
4,8 dl kippenbouillon
zout naar smaak



Bitochki (Russische Kiphamburgers)
Bitochki (Russische Kiphamburgers)

Goed gemaakte bitochki behoren tot de meest verrukkelijke van de gemalen vleesgerechten. Ze kunnen bestaan uit rundvlees, kalfsvlees of kip. De bereiding is wat ingewikkelder dan het maken van een hamburger, maar het gerecht is veel fijner, zowel in smaak als in textuur. De klassieke Russische saus voor bitochki is een saus op basis van zure room. Er kunnen 250 g champignons aan die saus worden toegevoegd, maar dan wijkt u af van het originele recept.  Als bijgerecht kunt u kasha (boekweitgries) maken.

Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze

-Snijd het kippenvlees in blokjes. Mix de blokjes in de keukenmachine of blender tot een puree, die nog wat grof van textuur is.
-Lepel het vlees in een mengkom.
-Meng 55 g broodkruim met de room en voeg bij de kip. Voeg cayennepeper, zout, peper en nootmuskaat toe. Goed mengen met de handen.
-Verdeel het mengsel in vier gelijke porties. Vorm elk portie tot een bal. Rol elke bal in het resterende broodkruim zodat die helemaal bedekt is.
-Druk de ballen plat om er een hamburgervorm aan te geven. Zorg ervoor dat het broodkruim niet loslaat.

-Verhit de olie in een koekenpan, voeg de vleeskoekjes toe en bak ze mooi bruin aan één kant, 2-3 minuten. Draai ze om en bak ze nog 10 minuten verder.
-Serveer met de saus; garneer met dilletakjes.

SAUS:

-Smelt de boter in een pan en voeg de ui en het paprikapoeder toe. Bak al roerend tot de ui glazig is. Voeg dan indien gewenst de in schijfjes gesneden champignon toe.
-Voeg azijn en tijm toe en bak al roerend tot de azijn bijna verdampt is.
-Voeg de slagroom toe en kook tot bijna de helft in.
-Voeg de zure room, zout en peper toe en verwarm tot het kookpunt.

KASHA:

-Strooi de kasha in een mengkom.
-Voeg het losgeklopte ei toe en meng alles tot de korrels met ei zijn bedekt.
-Verhit de boter in een pan en voeg de kasha toe. Bak al roerend op, totdat de korrels droog zijn; ze mogen echter niet bruin worden.
-Voeg bouillon en zout toe en roer het mengsel door elkaar. Zet een deksel op de pan, breng aan de kook en laat 10 tot 12 minuten sudderen, of tot de vloeistof is geabsorbeerd.

Bron

New York Times 23 juni 1982



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van marcdepester


Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van marcdepester
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top