1. Home
  2. Recepten
  3. Nederlandse keuken
  4. Limburgse kruimelvlaai (met hulp van broodbakmachine)

Limburgse kruimelvlaai (met hulp van broodbakmachine)

Door: spruitje2007

  • Nederlands, Banket
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op 18-01-2019

Ingrediënten 8 personen


Ingrediënten deeg: 250 gram bloem (+50 gram) | 25 gram witte basterdsuiker | 15 gram verse gist of 4 gram gedroogde gist | 120 ml lauwwarme melk | 25 gram blueband margarine | 1 ei.
Ingrediënten vulling: 500 ml melk + 4 lepels melk | 1 zakje vanillesuiker | 50 gram custardpoeder | 50 gram suiker
Ingrediënten kruimels: 100 gram suiker | 100 gram blueband margarine | 130 gram bloem


Verder heb je nodig


Broodbakmachine, vlaaibodem (>28 cm)

Limburgse kruimelvlaai (met hulp van broodbakmachine)
Limburgse kruimelvlaai (met hulp van broodbakmachine)
Limburgse kruimelvlaai (met hulp van broodbakmachine)
Limburgse kruimelvlaai (met hulp van broodbakmachine)

Heerlijk recept, gespot op de site 'What mom would cook'. Omdat het een blijvertje is wil ik het recept graag delen op smulweb. Heb je geen broodbakmachine, kijk dan voor de traditionele bereiding op: http://www.whatmomwouldcook.com/limburgse-kruimelvlaai/. Link vanaf iPad toevoegen lukte helaas niet. 

Dit recept is vooral erg lekker, maar ook de verhoudingen van de ingrediënten zijn erg goed. De bodem heeft, door toevoeging van suiker en ei aan het deeg, een heerlijke ouderwetse smaak. Zo lekker proef je een vlaai uit de supermarkt of zelfs een bakkerij, nooit.
Metalen vlaaivormen vind je niet makkelijk in winkels. Bij de Hema heb ik een vorm gevonden met een goede diameter. Deze heeft een losse bodem, makkelijk bij het uit de bodem krijgen na het bakken, maar ook gevaarlijk als je per ongeluk de bodem alleen onderaan vasthoudt.
op internet zal het vinden van een geschikte vorm makkelijker zijn.

Ontdek meer:

Bereidingswijze

De bodem, deel 1

In de broodbakmachine begin ik eerst met de droge ingrediënten, gist, bloem en suiker. De melk verwarm je samen met de blueband tot de margarine gesmolten is, dit mag niet te heet zijn. Het ei roer je op het laatst door de lauwwarme melk. Dit mengsel giet je over de bloem in het broodblik. Zet nu de deegstand aan. Dit programma duurt bij mij bijna 2,5 uur.

Een kwartier voor het deegprogramma klaar is kun je de oven voorverwarmen op 175 graden (hetelucht). Als je een combistoomoven hebt zet je hem ook op 175 graden met lichtste stoomstand.

De vulling, deel 2

Doe de melk in een pan. Voeg de suiker en vanillesuiker erbij. Laten koken. Mix de custardpoeder met 4 eetlepels koude melk en voeg al roerend toe aan de warme melk. Laat het papje nog even doorkoken en haal deze zodra hij dik wordt van het vuur. Laat afkoelen

De kruimels, deel 2

Vermeng alle ingrediënten met elkaar totdat je kruimels hebt. Niet te lang mengen, dan worden kruimels te vast. Zet in de koelkast tot je ze nodig hebt.

Bouwen van de vlaai, deel 4

Neem het deeg uit het broodblik en zorg dat op het werkblad en op bovenkant deeg voldoende bloem zit om plakken te voorkomen. Probeer de gerezen bol deeg in 1 keer mooi rond uit te rollen. Leg het deeg in de vlaaivorm. Prik met een vork wat gaten in het deeg op de bodem.

Schep de custardvulling op de bodem en verdeel het goed over de bodem. Bestrooi vervolgens met de kruimels. Zet de taart op 175 graden in het midden van de oven en bak hem in 25 minuten totdat hij goudbruin is. (In het oorspronkelijke recept staat 30 minuten op 200 graden. In onze oven bakt de vlaai dan aan. Probeer zelf uit wat de ideale tijd en stand is).

Af laten koelen, aansnijden en smullen maar...

.

Tags, , , , , ,

Serveertip

Ik voeg ook graag gebakken appelsnippers met kaneel toe, over de pudding en weer afgedekt met de kruimels.

Bron

What mom would cookDeel dit recept

Reacties (0)Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van spruitje2007
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top