1. Home
  2. Recepten
  3. Ierse keuken
  4. Shepherds pie van Yvette van Boven klassieker uit de Ierse keuken

Shepherds pie van Yvette van Boven klassieker uit de Ierse keuken

  • Iers, Ovenschotel
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op 17-01-2019

Ingrediënten 4 personen


Gehaktsaus:
1 eetlepel boter
1 ui, gepeld en gesnipperd
1 teentje knoflook, gepeld en gesnipperd
1 winterpeen, in heel kleine blokjes
2 stengels bleekselderij, geschild, in heel kleine blokjes
300 gram rundergehakt (ik had restant sukadelappen)
1 blik gepelde tomaten(400 gram), gehakt (ik gebruikte de tomatenpulpa van Mutti)
2 theelepels Worcestershiresaus
1 laurierblaadje
150 ml runderbouillon (ik gebruikte restant jus met runderbouillontablet)
2 theelepels gedroogde tijm
paar druppels tabasco, naar smaak
kleine handvol bladpeterselie, grof gehakt

Aardappelpuree:
1 kilo aardappels, geschild en in gelijke stukken
scheutje melk
50 gram boter, plus extra
nootmuskaat
zout en versgemalen zwarte peper
handvol broodkruim of paneermeel (ik gebruikte paneermeel)


Verder heb je nodig


Pan voor de aardappelen
hapjespan of braadpan
pureestamper
ovenschaal

De sheperds pie zoals ik hem gemaakt heb ( 4 afbeeldingen)
De sheperds pie zoals ik hem gemaakt heb ( 4 afbeeldingen)
Shepherds pie van Yvette van Boven klassieker uit de Ierse keuken
Shepherds pie van Yvette van Boven klassieker uit de Ierse keuken
Shepherds pie van Yvette van Boven klassieker uit de Ierse keuken
Shepherds pie van Yvette van Boven klassieker uit de Ierse keuken
Shepherds pie van Yvette van Boven klassieker uit de Ierse keuken
Shepherds pie van Yvette van Boven klassieker uit de Ierse keuken

Dit recept komt uit het kookboek "Home sweet home"van T.V.kok Yvette van Boven.
Volgens Yvette is dit eigenlijk een Cottage Pie, want een Sheperds Pie wordt gemaakt met lamsvlees.Yvette kreeg dit recept van haar moeder die het weer van een Ierse buurvrouw kreeg.
Traditioneel werd de pie geserveerd op maandag met het vlees wat over was van de Sunday roast (zondagsmaaltijd). Ik had nog behoorlijk wat over van mijn sucadelappen en vond dit een heerlijk gerecht om mijn rest vlees op te maken. Het recept in het kookboek van Yvette wordt met gehakt gemaakt. Ik geef hierbij het originele recept van Yvette met daarbij vermeld hoe ik het gemaakt heb..

Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Verhit de boter in een hapjespan of Braadpan op middelhoog vuur en bak hierin de ui, knoflook, winterpeen en bleekselderij zo'n tien minuten tot ze zacht zijn. (zie foto)
**Voeg het gehakt toe, braad lekker aan en maak het vlees rul met een vork. (zie foto)
Voeg de tomaten, worcestershiresaus, laurierblaadje, bouillon en tijm toe en breng alles aan de kook. Zet het vuur lager en laat de saus zeker twintig minuten zachtjes sudderen tot hij mooi ingedikt is. (zie foto)

Verwarm de oven voor tot 180 graden (boven- en onderwarmte)

Kook de aardappels gaar in gezouten water. Giet ze af en laat ze uitdampen. Stamp ze of druk ze door een pureeknijper fijn. Giet er een scheutje melk bij en een flinke klont roomboter en meng tot een smeuïge puree. Breng op smaak met nootmuskaat, zout en peper.

Breng de gehaktsaus op smaak met een paar druppels tabasco, zout en peper. Schep de peterselie erdoor. Giet de saus in een ovenschaal en dek af met de aardappelpuree. Bestrooi licht met wat broodkruim en verdeel er wat kleine klontjes roomboter over. Bak de shepherd's pie zo'n dertig minuten in de oven tot hij lekker pruttelt en het pureedakje mooi goudbruin kleurt. (zie foto)

** op dit moment deed ik er mijn in stukjes gesneden rundvlees bij.

Serveertip

Ik maakte dit recept met een restant sukadelappen.
Volgens Yvette kun je er allerlei resten vlees in verwerken.
Geef er, zoals de moeder van Yvette doet, zelfgemaakte appelmoes bij. (was er erg lekker bij !)

Bron

Kookboek "Home sweet home"van Yvette van Boven



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van pwiggers


Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van pwiggers
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top