
125 g magere gerookte spekreepjes
2 friszoete appels (bijv. elstar)
20 g roomboter
4 eieren
450 g aardappelpuree met boter (schaal, koelvers)
1 l frituurolie
2 el bloem
80 g panko (Japans broodkruim)
4 el srirachasaus
Nu al je favoriete snack: de hete bliksemkroket. Het beste uit stamppot- en snackland in één. Maak ‘m extra heet door te dippen in srirachasaus.
Spekjes bakken en appels in blokjes snijden :
-Verhit een koekenpan zonder olie of boter en bak de spekjes in 5 min. krokant. Schep uit de pan en laat afkoelen op een bord.
- Boen de appels schoon. Snijd de ongeschilde appels in kwarten en verwijder het klokhuis. Snijd het vruchtvlees in blokjes van een ½ cm (brunoise).
Mengsel van hete bliksem maken :
-Smelt de roomboter in de koekenpan en bak hierin op middelhoog vuur de appelblokjes 2 min. Neem uit de pan en laat afkoelen op een bord.
-Splits 2 eieren (het eiwit wordt niet gebruikt). Meng de eierdooiers, appel en spekjes door de aardappelpuree.
Kroketten frituren :
-Vorm met natte handen 16 kroketjes (van ca. 8 x 3 cm) van de puree. Leg ze 30 min. in de vriezer om op te stijven.
-Verhit de frituurolie tot 180 °C.
- Klop de rest van de eieren los in een diep bord, doe de bloem in een ander diep bord en de panko in een derde bord.
-Haal de kroketjes achtereenvolgens door de bloem, het ei en de panko.
-Frituur ze in ca 3 min. goudbruin en gaar. Serveer de srirachasaus apart erbij.
deel
AH
poebeerr 25-01-2019
Goed idee. Ga ik eens proberen. Dankjewel voor het recept.