Sofrito...Basissaus voor over pasta van tomaat, ui en knoflook.

  • Italiaans, Saus/dressing
  • 60-120 min.
  • Geplaatst op 06-01-2019
  • Sofrito...Basissaus voor over  pasta van tomaat, ui en knoflook.

    Sofrito...Basissaus voor over pasta van tomaat, ui en knoflook.

    Sofrito...Basissaus voor over pasta van tomaat, ui en knoflook.

Sofrito is de Spaanse benaming: in het Italiaans zeggen ze soffritto en in het Portugees hebben we ‘t over refogado. Het bevat altijd ui, knoflook en tomaat, fijngesneden. Maar soms ook paprika, laurier, chilipeper of wat de kok dan ook maar in gedachten heeft.
Sofrito is dé basissaus voor bijvoorbeeld pasta's, zoals pasta arrabiata, maar ook voor soepen, bij vis (mosselen bijvoorbeeld) of bij vlees. Het bestaat uit een aantal smaakmakers in kleine stukjes, die je zachtjes bakt of smoort in olie.
En met zachtjes bakken bedoelen we ook echt zachtjes bakken: geduld is een schone zaak, als je sofrito maakt. Juist door de uien heel zachtjes te laten smoren ,echt wel een minuut of tien worden ze ultiem zacht en zoet. En dat is nou juist zo lekker. Heel belangrijk: het is daarbij niet de bedoeling dat de ingrediënten bruin bakken. Dus houd dat vuur laag!
Je kunt sofrito ook in kant-en-klare pakjes kopen in de supermarkt, maar dat is helemaal niet nodig. Een beetje thuiskok heeft altijd wel uien en knoflook in huis. Bovendien, die geur, die wil je niet missen.

Deel dit recept

Ingrediënten 12 personen
3 uien gesnipperd
200 ml water
1 bol knoflook
200 ml olijfolie
2 blikken gepelde tomaten
peper en zout
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
Pan, mes en Snijplank.staafmixer

Bereidingswijze

Voor een liter sofrito doe je 2 à 3 gesnipperde uien in een hapjespan met 200 milliliter water. Zet op medium vuur, net zolang tot het water is verdampt. Voeg dan de fijngehakte teentjes van 1 bol knoflook toe en 200 milliliter goede olijfolie.
Laat dit op heel laag vuur een minuut of 10 tot 15 zachtjes fruiten. Je wil dat de boel zacht en zoet wordt, maar niet verkleurt. Daar gaan dan nog bij 2 blikken gepelde tomaten en een snuf zout.
Laat de sofrito 45 minuten zachtjes pruttelen. Pureer de saus daarna glad met een staafmixer, breng op smaak met zout en peper en geniet.

Bron

Culy.nl . Foto uit eigen keuken

Serveertip

Als je in één keer extra veel maakt, kun je de saus invriezen in porties en heb je altijd wat verse, zelfgemaakte sofrito bij de hand.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten