Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies
  1. Home
  2. Recepten
  3. Joegoslavische keuken
  4. Kroatische bonensoep een heerlijke maaltijdsoep

Kroatische bonensoep een heerlijke maaltijdsoep

Door: pwiggers

  • Joegoslavisch, Soep
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op 05-01-2019

Ingrediënten 4 personen


200 gram mager rookspek in blokjes of reepjes
1 eetlepel olijfolie
2 uien, gepeld en gesnipperd
2 teentjes knoflook, gepeld en gesnipperd
1 rode paprika, schoongemaakt in kleine stukjes
1 laurierblad
5 jeneverbessen, geplet
1 potje witte bonen (340 gram), uitgelekt en afgespoeld
1 blikje tomatenpolpa (merk Mutti) (inhoud plm. 400 gram) of tomatenblokjes
750 ml runderbouillon (van runderbouillontabletten)
1 afgestreken theelepel karwijzaad (optioneel)
1 afgestreken eetlepel majoraan of oregano
2 eetlepels paprikapoeder mild
1 afgestreken theelepel gerookt paprikapoeder
½ theelepel cayennepeper
Zout, zwarte peper
1 eetlepel (rodewijn)-azijn of scheutje rode wijn
1 rookworstje (optioneel)

Zure room


Verder heb je nodig


Grote pan

Gesmuld van deze heerlijke beetje pittige bonensoep
Gesmuld van deze heerlijke beetje pittige bonensoep
Kroatische bonensoep een heerlijke maaltijdsoep

Foto van Wilmie Willemse

Foto van Wilmie Willemse
Kroatische bonensoep een heerlijke maaltijdsoep

Keukensloofje 47

Keukensloofje 47
Kroatische bonensoep een heerlijke maaltijdsoep

Foto van Wilmie Willemse

Foto van Wilmie Willemse

Nieuwjaarsdag zorg ik altijd dat ik een lekkere pan soep klaar heb staan. Op die dag heb ik eigenlijk nooit echt in om te koken.
In mijn plakboeken vond ik een recept dat heette "Corba" een Dalmatische bonensoep. Waar ik ook zocht op internet, de soep "Corba" kon ik nergens terugvinden. Ik heb toen mijn eigen soep gecreëerd, een beetje de ingrediënten gevolgd van van het recept maar er veel meer aan toegevoegd. Het resultaat was een verrukkelijke soep. Mijn man vroeg: Deze soep ga je toch zeker vaker maken?

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Verhit de olie in een grote pan.
Bak hierin de spekreepjes bruin en knapperig.
Voeg de ui en knoflook toe en bak deze mee tot glazig.
Bak de paprika, het laurierblad en de geplette jeneverbessen ook 1 minuut mee. (Het laurierblad geeft dan een betere smaak aan de soep).
Voeg de tomatenpolpa of tomatenblokjes en de uitgelekte witte bonen hieraan toe.
Vul dit aan met 750 ml runderbouillon.
Voeg het karwijzaad (optineel), majoraan of oregano, paprikapoeders, cayennepeper en azijn of wijn hieraan toe en breng de soep aan de kook.
Laat de soep minimaal 1 1/2 tot 2 uur zachtje koken. Door het lange koken krijg je de juiste smaak aan de soep..
Proef voor het opdienen de soep en voeg er eventueel nog wat peper en zout aan toe.

Ook lekker is om het rookworstje de laatste 20 minuten in de soep te verwarmen.

Tags, , , , ,

Serveertip

Opdienen met een lekkere klodder zure room.
De soep is de volgende dag nog lekkerder.



Deel dit recept

Reacties (13)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van pwiggers
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top