Babi Pangang met gebakken rijst
- Nederlands, Hoofdgerecht
- 20-30 min.
De babi pangang heb ik van internet maar zelf wat aangepast met de rijst die ik zomaar gemaakt heb in de hoop dat deze wel zou smaken. Nou en dat is aardig gelukt. Ik zou zeggen probeer maar eens uit.
Ingrediënten 2 personen
300 gram hamlapjes in brede repen1 grote ui gesnipperd
1 teen knoflook gesnipperd en geplet
1 flinke eetlepel ketjap asin
2 eetlepels bruine suiker
1 eetlepel stroop
70 gram tomatenpuree
2 theelepels djahé(gemberpoeder)
1 of 2 theelepels sambal(naar eigen smaak)
Peper en zout uit de molen
150 gram volkoren zilvervliesrijst
kurkema, zout
1 tomaat in kleine blokjes
2 stengels bosui in dunne ringetjes
125 gram spekblokjes/reepjes
100 gram champignons in kleine blokjes
bladpeterselie gesnipperd
handje vol diepvrieserwtjes
2 eieren losgeklopt
arachideolie
Benodigdheden
Wokhapjespan
Bereidingswijze
Kook de rijst volgens de aanwijzing op het pak maar doe 1 eetlepel kurkema in het water voor de mooie gele kleur.
Laat het volledig afkoelen.
Kruid het vlees met peper en zout uit de molen en de djahé(gemberpoeder).
Bak de spekjes in beetje olie in de wok, doe er na een paar minuten de champignons en bak mee.
Haal uit de wok en doe er een beetje olie bij en bak het vlees lekker bruin.
Doe er dan de uien en knoflook bij en bak alles lekker door zo'n 10 minuten, maar kijk uit met aanbranden dus regelmatig omscheppen.
Daarna doe je tomatenpuree erbij en laat deze meebakken ong. 3 minuten.
Dan doe je de ketjap asin, stroop, en bruine suiker erbij met een scheutje water, roer alles goed door en laat alles met een deksel op de wok ong. 30 minuten sudderen.
Is je saus te dun doe er dan allesbinder door of voor de mooie glans maizena (2 theel. aanlengen met een beetje water).
De rijst kun je opbakken in een scheut olie en voeg daar de spekjes/champignons bij.
De tomaat en bosui kan er dan bij en goed doorbakken.
De erwtjes erbij en even doorwarmen zodat de erwtjes ontdooid zijn maar niet te zacht.
Schuif alles een beetje naar de zijkant en doe er de eieren bij en laat zachtjes stollen.
Roer dan de eieren als het gaat stollen voorzichtig door de rijst.
Roer er op het laatst de peterselie door.
Bron
Babi Pangang van internet en de rijst is wel zelf bedacht