125 gr patentbloem
500 gr roomboter
250 gr basterdsuiker
8 eieren
2 tl gemalen kruidnagel
3 tl kaneel
2 tl kardemom
2 tl nootmuskaat
Oven met grill, springvorm, pollepel en kwast
De echte, nog van mijn oma en heel erg makkelijk en snel (voor een spekkoek dan!).
Eieren splitsen: eiwit stijf kloppen; eidooiers even apart zetten.
1. 200 gr boter tot room roeren (rest bewaren voor vorm en lagen, met penseel).
2. Bij de boter 1 voor 1 de de eierdooiers ongeklopt erbij doen, dan de suiker, dan de gezeefde bloem met fijn gestampte specerijen.
3. Hierna heel voorzichtig het stijfgeklopte eiwit erdoor roeren, totdat het een egale massa wordt.
4. Nu een heel dun laagje op de boven van de springvorm aanbrengen (bijvoorbeeld met behulp van een pollepel) en dan de springvorm onder de grill van de oven zetten tot het laagje licht begint te kleuren.
5. De springvorm uit de oven nemen en heel voorzichtig met het kwastje de bovenkant insmeren met de roomboter.
6. Vervolgens weer een heel erg dun laagje aanbrengen en het weer onder de grill plaatsen. Gaar laten worden, weer insmeren met boter. Enz.
7. Dit wordt net zolang herhaald tot het hele beslag op is.
MoniiCa 13-11-2011
ik ga hem zeker een keertje maken lijkt me erg lekker..! bedankt
rmdelvoie 27-06-2009
Ziet er lekker uit, ik ga hem eens meenemen om hem t.z.t. te maken. Bedankt, Margrit
suzannemsvb 13-08-2006
Makkelijker recept lijkt het. Maar.... het kenmerkende aan spekkoek zijn toch juist die laagjes? Hier is het dus een kleur, die koek.
wooley 11-04-2005
Meegenomen!
Groetjes Jacqueline
elisabethsc 16-04-2002
Ik heb hem zelf al eem keer gemaakt, maar ga dit recept ook eens proberen
groetjes Marlies