1. Home
  2. Recepten
  3. Bijgerecht
  4. Franse keuken
  5. Mijn lekkerste Gratin Dauphinois zonder kaas ruim tevoren voorbereiden

Mijn lekkerste Gratin Dauphinois zonder kaas ruim tevoren voorbereiden

Door: pwiggers

  • Frans, Bijgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op 09-12-2018

Ingrediënten 4 personen


Boter
800 gram aardappelen beetje kruimig kokende bijv. Frieslanders of bintjes
2 dl slagroom
2 dl halfvolle melk
2 teentjes knoflook,gepeld en gesnipperd
1 sjalotje, gepeld en gesnipperd
2 theelepels gedroogde tijm
gemalen nootmuskaat naar smaak
zout, peper


Verder heb je nodig


Ovenschaal
schaaf of keukenmachine
zeef
vergiet

Mijn lekkerste Gratin Dauphinois zonder kaas ruim tevoren voorbereiden
Mijn lekkerste Gratin Dauphinois zonder kaas ruim tevoren voorbereiden

Bij de hertenbiefstuk die we afgelopen vrijdag aten wilde ik een aardappelgerecht dat tevoren kon worden voorbereid. Ik vind het niet leuk om lang in de keuken te staan als we gasten hebben.
Ik heb al vaker gratin dauphinois gemaakt, maar alsje de schaal al eerder klaarmaakte  voordat het in de oven verkleurde de bovenste laag aardappels.
Door de ardappels tevoren de koken in het roommengsel kun je de schaal al een dag tevoren voorbereiden en ongeveer een uur voordat het op tafelmoet komen in de oven zetten.
Heerlijk toch voor je kerstdiner?
Mijn recept is een combinatie van verschillende bestaande recepten.

Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Schil en was de aardappelen.
Schaaf de aardappelen met een schaaf of keukenmachine in dunne plakjes.
Zet de aardappelen tot gebruik onder water zodat ze niet verkleuren terwijl je bezig bent met de volgende handeling.

Meng de melk met de room.
Doe de tijm, knoflook, sjalot, peper, zout en nootmuskaat naar smaak in het roommengsel.
Breng dit aan de kook en laat het op een lage warmtebron plm. 10 minuten zachtjes trekken.
Giet het roommengsel door een zeef en doe dit weer terug in de pan.

Voeg de goed uitgelekte aardappelschijfjes toe aan het roommengsel.
Breng alles weer aan de kook en laat de aardapelschijfjes 4 minuten zachtjes koken.

Doe nu alles (aardappelschijfjes en roommengsel) in de ovenschaal.
erdeel de aardappels een beetje mooi in de schaal.
Dek de ovenschaal af met bijvoorbeeld een stuk aluminiumfolie en zet je schaal weg tot gebruik.

Plm. 1 1/2 uur voor gebruik.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Zodra de oven voorwerwarmd is zet je de schaal (zonder folie o.i.d.) in het midden van de voorverwarmde oven.
Na ongeveer 50 tot 60 minuten is je gratin klaar voor gebruik en heeft zich een mooie goudbruine laag op de aardappels gevormd.
Prik even met een satéprikker in de aardappels. Je merkt dan ook of de aardappels gaar zijn.




Tags, , ,

Serveertip

Lekker bij gebraden vlees of gebakken vis en kip.
Een echt feestelijk bijgerecht.

N.B. Hou tussendoor je oven wel in de gaten want niet elke oven is hetzelfde.



Reacties (2)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van pwiggers
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top