Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies
  1. Home
  2. Recepten
  3. Hoofdgerecht
  4. Balkanische keuken
  5. Zalige dikke groentenfondue met volkorenbrood - heerlijk en slank

Zalige dikke groentenfondue met volkorenbrood - heerlijk en slank

Door: jobvink1

  • Balkan, Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op 08-12-2018

Ingrediënten 4 personen


500 gram geschrapte worteltjes
1 aubergine
1 courgette
1 rode paprika
1 gele paprika
1 rode peper
1 grote witte ui
500 gram kers- of snacktomaatjes
1/2 bol knoflook (4-6 tenen)
4-5 blaadjes salie, of 1 eetlepel gedroogd
1 takje rozemarijn, of 1 eetlepel gedroogd
2 takjes tijm, of 1 eetlepel gedroogd
zeezout en peper uit de molen, naar smaak
1 kippenbouillontablet
250 gram kastanjechampignons
600 gram kipfilet (kippendij is nog lekkerder, maar ook vetter)
1-2 (grote) volkoren-, meergranen- of spelt(afbak)stokbroden (wit stokbrood is klassieker, maar minder gezond)
1 flinke kneep vloeibare margarine
2 eetlepels zonnebloemolie
OPTIONEEL:
250 gram bloemkoolrijst
150-225 gram zilvervliesrijst


Verder heb je nodig


Grote kook- of stoofpan
Staafmixer
Fonduevorken naar behoefte

De fondue als stoofpot met kip

foto van de maaltijd

foto van de maaltijd

Op Facebook kwam ik een zalig, maar zeer calorierijk recept voor kaasfondue tegen. In dit recept werden een fles bier, 4 ons geitenkaas en 3 ons fourme d'ambert gecombineerd tot een bijzonder rijke fondue. Maar die kan ik beter niet eten, want ik probeer af te vallen. Dus stortte ik mij gisteren op de groentenafdeling van de supermarkt. Ik dacht, daar moet iets lekkers van te maken zijn dat kan dienen als alternatieve, magere fondue. En dat klopte! Deze fondue bevat geen room, geen alcohol en geen kazen. Kan optioneel vegetarisch, zonder de kipfilet en -bouillon, gegeten worden. Verdubbel dan de hoeveelheid champignons en neem een groentenbouillonblokje. Ik durf hem vanwege het bouillonblokje niet 100% soja-, gluten- en kippenei-eiwitvrij te noemen. Vertrouw je het bouillonblokje niet, laat het dan gewoon weg en voeg meer gedroogde of verse kruiden naar keuze toe, maar overdrijf niet met salie.

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Snijd de geschrapte worteltjes in drieën.
Snijd de top en kont van de courgette, en snijd de vrucht in dikke plakken.
Snijd de kroon van de aubergine en snij deze ook in grove stukken.
Maak de paprika's schoon, verwijder de pitten en snijd in grove stukken.
Hak de peper in zijn geheel in grove stukken. Eventueel de pitjes en zaadlijsten eruit voor een mild effect.
Halveer de tomaatjes.
Verwijder de vellen van de ui en snijd deze ook grof, doe hetzelfde met alle knoflook.
Hak de salie grof en ris de naaldjes van de rozemarijn en de blaadjes van de tijm.
Verhit in je kookpan de vloeibare margarine en zonnebloemolie.
Fruit de ui, rode peper en knoflook 1-2 minuten,
Voeg de wortel toe en stoof 5 minuten.
Voeg nu de paprika's, courgette, aubergine, tomaatjes, salie, tijm en rozemarijn toe, en verkruimel het bouillonblokje erboven.
Roer alles goed door en laat nu met het deksel op de pan 30-40 minuten rustig gaar stoven op laag vuur.
Pak de staafmixer, sluit aan en pureer de groentestoof tot ze bijna glad is; het resultaat is een dikke ragout-achtige rood- tot oranjekleurige saus.
Snijd de kipfilet in blokjes en de champignons in vieren en bak die in een Koekenpan met wat zonnebloemolie. Voeg eventueel nog wat salie, peper en zout toe en doe het in een serveerschaal.
Proef in de andere pan je fondue en voeg naar smaak peper en zout toe.
Serveer met het stokbrood en de kipfilet en champignons.
Prik met fonduevorken kip, champignons of brood en doop royaal in de groentenstoof.
Eet smakelijk!

Tags, , , , ,

Serveertip

Optioneel kun je de gebakken kipfiletblokjes en champignons door je stoof mengen. Je kunt 150-225 gram zilvervliesrijst koken. Maak de koekenpan van je kipfilet schoon, doe er een scheutje vloeibare margarine in, verhit en roerbak 250 gram bloemkoolrijst maximaal 2 minuten. Meng die met de gekookte zilvervliesrijst en serveer met de kip-groentenstoof.



Deel dit recept

Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van jobvink1
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top