Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies
  1. Home
  2. Recepten
  3. Nederlandse keuken
  4. Erwtensoep
  5. Moeder's erwtensoep

Moeder's erwtensoep

Door: RudolfZwaaf

  • Nederlands
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op 12-10-2018

Ingrediënten 20 personen


VOOR ZO'N 5 LITER SOEP
1,5 kilo spliterwten
2 schenkel met been
2 schouderkarbonades
2 mergpijpjes
1 Gelderse rookworst (ik gebruik er zelf altijd 2)
1 pond riblap met vet
750 gram prei (ALLEEN lichtgroene en witte gedeelte)
100 gram selderij groen (bij voorkeur het groen van de selderijknol, liever geen bleekselderij)
4 blokjes rundvleesbouillon (LET OP: in bouillonblokjes en -poeders zit doorgaans de chemische smaakversterker E621 (MNG=Mononatriumglutomaat), ook bekend als Ve-Tsin. Gebruik er dus niet teveel van. Sommige mensen zijn er zelfs erg allergisch voor. Beter is dat je dit minder of niet gebruikt en met zeezout of kosher zout op smaak brengt.
Zout en peper om op smaak te brengen.


Verder heb je nodig


Grote soeppannen met deksel
Middelgrote pan met deksel
Grote kommen
Vergiet of zeef
Schuimspaan en theezeef
Houten pollepel
Stamppot stamper of staafmixer.


Ik was door een aantal kookboeken aan het snuffelen toen uit één van de boeken een vel papier viel: mijn moeder's (RIP) recept voor erwtensoep. Mijn God, wat was ik blij zeg! Ik dacht dat ik haar recept nooit opgeschreven had, dus de erwtensoep dit ik maakte was altijd van recepten die ik in kookboeken vond of online. Ben meteen inkopen gaan doen om er vandaag nog mee te beginnen. Mijn moeder vond altijd dat een soep vullend moest zijn, dus rijk aan verse ingrediënten en vlees. En dit gold vooral voor erwtensoep: die was pas goed als de soeplepel er rechtop in overeind bleef staan. Het is een ouderwets recept, dus je bent er bijna twee dagen mee bezig. Het duurt even, maar dan heb je ook wat! Haha!

Ontdek meer:

Bereidingswijze

1. Doe de spliterwten in een grote pan en was ze goed met handen, giet af door een vergiet en herhaal dit 5 keer.
2. Laat de spliterwten vervolgens in een pan met 5 liter water met de deksel erop gedurende minimaal een nacht (maar liever gedurende 24 uur) weken.
3. Verwijder de volgende ochtend of 24 uur later met een schuimspaan en theezeef zoveel mogelijk schuim.
4. Giet het water door een vergiet over in een grote soeppan en voeg bouillonblokjes, schenkel, karbonade, mergpijpen en riblap toe.
5. Breng aan de kook en verwijder al gaande het schuim dat zich vormt (eerst met schuimspaan, daarna met theezeef). Dit neemt enige tijd in beslag.
6. Laat het vlees gedurende vier uur op een laag vuur, met de deksel op de pan, gaar worden.
7. Was in de tussentijd het selderijgroen goed schoon zodat er geen zand meer op zit, snij of hak het fijn (vooral de stelen zeer fijn snijden of hakken), en leg het in een grote kom (of pan) met koud water.
8. Verwijder het donkergroene gedeelte van de prei (ik doe dat al in de winkel voor ik het ga wegen) en snijd de prei in de lengte vanaf de wortelbasis doormidden. Snij dan de helften in schijfjes van ongeveer een halve centimeter dikte en was ze in koud water al wrijvend door de handen goed af zodat er geen zand meer in zit.
9. Voeg de gewassen prei bij het selderijgroen.
10. Wanneer het vlees gaar is (het valt gewoon van het bot) de bouillon door een zeef overgieten in een andere grote soeppan. Leg het vlees op een grote schaal of groot bord en laat afkoelen.
12. Doe nu de spliterwten bij de bouillon en breng aan de kook: ook nu regelmatig het schuim verwijderen. Laat op een laag vuur gaar sudderen.
13. Pluk intussen, als het vlees voldoende afgekoeld is, het vlees van de botten (check goed op botspliters, vooral bij de karbonade) en, als je er niet van houdt, verwijder van de schenkel en de riblap zoveel mogelijk van de gelei tussen het vlees.
14. Doe al het geplukte vlees in een kom of pan en dek af met bord of deksel en zet in de koelkast.
15. Check regelmatig of de spilerwten goed zacht zijn. Je moet ze simpel en zonder veel kracht tussen duim en wijsvinger fijn kunnen knijpen.
16. Gebruik een stamppot stamper of een staafmixer om het geheel fijn te stampen of te malen.
17. Giet het selderijgroen en de prei door een zeef af, laat goed uitlekken en voeg het groen bij de gekookte erwten.
18. Voeg daarna het geplukte vlees, dat in de koelkast staat, toe.
19. Voeg nu een liter water toe (of vul aan tot 5 liter) en breng het geheel al roerende met een houten pollepel aan de kook. Eenmaal aan de kook voeg je de hele rookworst toe.
20. Laat de soep vervolgens, onder af en toe roeren, gedurende 90 minuten met de deksel op de pan pruttelen.
21. Breng de soep vervolgens op smaak met zout en peper.
22. De soep is vanaf de volgende dag het lekkerst omdat alle smaken dan goed ingewerkt zijn.
23. Je kunt desgewenst de rookworst(en) in plakjes snijden daarna weer door de soep roeren.

Tags, , , , , , , , , ,

Serveertip

TIP: De pan met hete of nog warme soep op het balkon met een metalen lepel (bijvoorbeeld de schuimspaan) erin en afgesloten met deksel a laten fkoelen. Daarna in de koelkast zetten. Als het 's nachts koud genoeg is (niet vriest) kan de pan gewoon op het balkon blijven staan, maar moet in de ochtend dan wel in de koelkast gezet worden.

Bron

Mijn moeder's (RIP) recept.



Deel dit recept

Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van RudolfZwaaf
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top