
700 gram aardappelen, niet al te kruimig, geschild in wat grotere blokjes gesneden
Bloemkool schoongemaakt, in middelgrote roosjes verdeeld ter grootte van de aardappelblokjes
Zout, peper
150 gram mager rookspek in reepjes of blokjes
10 gram boter
150 gram champignons, schoongemaakt in plakjes.
1 theelepel kerriepoeder
Kaassaus
40 gram (room)boter
40 gram bloem
4 dl melk
1 losgeklopt ei
Plm. 40 gram pittig belegen kaas
Pan
vergiet
ovenschaal
kleine pan voor de saus
Weer eens een andere bloemkool dan met gehakt. De bloemkoolroosjes en de aardappelblokjes worden tegelijkertijd gekookt.
Daarna in de Ovenschaal gemengd met gebakken champignons en knapperig spek.
Lekkere saus erover en wat geraspte kaas en uit de oven.....lekker smullen.
N.B. Vind je het moeilijk zelf een kaassaus te maken dan zijn er van diverse merken zakjes kaassaus te koop.
Oven voorverwarmen op 200 graden boven- en onder-warmte.
Aardappelen samen met de bloemkool in water met zout beetgaar koken (plm. 10 tot 12 min). Goed laten uitlekken in een vergiet.
Spekreepjes bruin bakken in Koekenpan met 10 gram boter. Champignons even meebakken. Sjalotje + kerriepoeder toevoegen en ook even meebakken. Op smaak maken met peper en zout. Sjalotjes en spekreepjes door de aardappels en bloemkool mengen en overdoen in een ovenschaal.
Kaassaus:
Smelt de boter. Voeg de bloem in een keer toe. Goed roeren en even laten garen.(2 minuten).
Melk beetje voor beetje toevoegen tot een niet al te dikke saus ontstaat.
Maak de saus op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
Neem de saus van het vuur.
Meng het losgeklopte ei door de saus. Voeg de geraspte kaas toe en roer ook deze door de saus. Maak op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
Giet de saus over de bloemkoolschotel. Strooi eventueel nog wat kaas erover.
Zet de schaal plm. 20 tot 25 minuten in het midden van de voorverwarmde oven tot de bloemkool een mooie goudbruine kleur heeft gekregen.
reneesmeding592 20-10-2018
Ik hoop niet dat je al die typfouten zo leuk vond, haha
pwiggers 20-10-2018
Wat een leuke reactie Renee op mijn bloemkoolschotel. Blij te horen dat je het zo lekker vond. Wel jammer voor je man. Maar ....volgende keer is hij wer aan de beurt. Dank je wel voor je reactie. Groetjes, Petra
reneesmeding592 15-10-2018
k bekeek dit recept als liefhebster van bloemkool én kaas en kreeg er zo;n zin in! Vanavond gemaakt en ik vond het héérlijk. Ik kreeg jammer genoeg niet veel applaus wat mijn man houdt eigenlijk niet van kaas. Nou pech gehad dan maar, want dit recept is een blijvertje hoor!