1. Home
  2. Recepten
  3. Bijgerecht
  4. Europese keuken
  5. Zelf gemaakte ketchup! Zonder toegevoegde suiker!

Zelf gemaakte ketchup! Zonder toegevoegde suiker!

Door: evitielemans429

  • Europees, Bijgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op 22-05-2018

Ingrediënten 1 personen


100 Gr Cherry tomaten, zure tomaten of snoeptomaatjes kan ook.

Scheutje ongeklopte slagroom(uit een pakje en niet uit een bus of fles)!

Heel klein scheutje water.

1 Theelepel gedroogde tijm.

1 Theelepel gedroogde basilicum.

Halve theelepel knoflookpoeder.

2 Theelepels gewone azijn.

Eventueel zoetstof.


Verder heb je nodig


Staafmixer of blender, gebruikt bij een staafmixer een maatbeker als je niks hebt waarvan de randen ongeveer even hoog zijn als bij een maatbeker.

Schilmesje.

Kookpan.

Mini garde(lepel kan ook).

(Thee)lepels en eventueel schoteltjes om vieze lepels op te leggen.

Een klein tupperware bakje met deksel of een ander klein bakje met een deksel.

2 Koelelementen uit de vriezer.



Heerlijke zelfgemaakte ketchup met een pure tomatensmaak, en ook nog eens makkelijk te maken!! Geen zelf toegevoegd suiker erin! Ik ben ermee gestart omdat ik een koolhydraat arm dieet volg en graag ketchup wilde! Maar overal zit zoveel suiker in! En vaak staan er ingredienten in de recepten van zelfgemaakte ketchup die er nog niet eens in hoeven en die het alleen maar moeilijker maken! Dus makkelijk te maken en zonder zelf toegevoegd suiker!

Wel moet ik erbij zeggen dat in producten van nature koolhydraten en suikers in zitten, maar deze zijn natuurlijk en niet toegevoegd bij de productie in de fabriek. Koolhydraat vrij of suiker vrij kun je nooit geheel voorkomen omdat er van nature altijd wel iets in zit. Veel smaakplezier!

Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze

WAARSCHUWING! DIT RECEPT IS VOOR EEN KLEIN BEETJE KETCHUP!


VERWACHT GEEN LITERS AAN HOEVEELHEDEN MAAR EEN KLEIN BEETJE.


NEEM EEN BAKJE MET EEN DIAMETER VAN 10 CM IN GEDACHTE EN VAN 8 CM HOOG. HET ZAL ONGEVEER VOOR DE HELFT TOT HELEMAAL VOL ZITTEN!


1. Leg alle ingrediënten en keukengerei klaar.


2. Zet de benodigde hoeveelheden van de ingrediënten alvast klaar.


3. Doe 100 gram tomaten in de Blender/maatbeker/kan, ligt eraan welk materiaal je hebt. Snij vervolgens de
tomaten in kleine stukken(bij Cherry tomaatjes of snoeptomaatjes een keer doormidden snijden, bij grote
tomaten in kleinere stukken snijden.)


4. Doe 2 theelepels gewone azijn bij de tomaten.


5. Doe 1 theelepel gedroogde tijm, 1 theelepel gedroogde basilicum en een halve theelepel knoflookpoeder
bij de tomaten.


6. Doe een hele kleine scheut water bij de tomaten. Niet teveel! Anders word het te waterig!


7. Mix dan met de blender of de staafmixer het tomatenmengsel. Het is niet erg als er nog tomaten velletjes te
zien zijn! Het kan zijn dat het mengsel erg gaat schuimen. Dit is normaal. Dit trekt snel weer weg.


8. Giet het mengsel in een kookpannetje en breng het mengsel aan de kook. LAAT DE DEKSEL ERAF!


9. Laat het mengsel zachtjes even 3 minuten koken. Voeg daarna het scheutje ongeklopte slagroom erbij en
roer de slagroom er met een lepel of mini garde doorheen tot dat het goed opgenomen is door het
mengsel.

10. Breng het mengsel weer aan de kook en laat het koken tot dat het vocht er genoeg uit verdampt is en de
gewenste dikte is bereikt. Dit zal ongeveer 10 tot 15 minuten zijn.


11. Haal het pannetje van het vuur en stop het mengsel in het bakje en doe er een deksel op. Zet vervolgens
het bakje op een koelelement dat uit de diepvries komt en leg een ander koelelement uit de diepvries op
de bovenkant van het bakje. Dit om de ketchup snel af te laten koelen.

12. Zet het bakje met de ketchup in de koelkast als het door de koelelementen genoeg is afgekoeld en laat
het minimaal 30 minuten in de koelkast staan voor gebruik om het dikker te laten worden. Leg de
koelelementen zo snel mogelijk terug in de vriezer.

13. Doe bij gebruik van de ketchup een paar druppels zoetstof door de ketchup heen mengen. Dit mag, het
hoeft niet! EET SMAKELIJK!

Tags, ,



Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van evitielemans429
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top