Kabeljauwhaasjes met kappertjessaus

  • Wereld, Hoofdgerecht
  • 30-60 min.
  • Geplaatst op 05-04-2018
  • Kabeljauwhaasjes met kappertjessaus

    Kabeljauwhaasjes met kappertjessaus

    Kabeljauwhaasjes met kappertjessaus

Hoofdgerecht van Lida juni 2015

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
4 kabeljauwhaasjes á 175 gram of 2 van 350 gram
3 sjalotten, fijngehakt
2 teentjes knoflook, gehakt
250 ml. slagroom
2 volle eetl. kappertjes
3 eetlepels witte (dragon)wijnazijn
vers gemalen witte peper
2 eetl. bloem
roomboter voor bakken
Boodschappen bestellen

Bereidingswijze

Bereiding saus: Verhit 2 eetlepels boter en fruit de uien tot ze glazig zien, voeg knoflook toe en laat even meefruiten. Giet de azijn bij de uitjes en laat op zacht vuur verdampen, roer zo nu en dan door. Als de azijn verdampt is, maar de uitjes nog wel vochtig zijn, voeg alle room toe en laat lekker een half uurtje op laag vuur pruttelen, zonder deksel. Voeg de kappertjes toe en een draai gemalen peper. Zout toevoegen is niet nodig: de kappertjes zijn zout genoeg.
Bereiding vis: Dep de haasjes droog en bestrooi ze met zout en peper en bestuif ze dun met bloem. Verhit een flinke klont boter in een koekenpan en leg de vis erin. Laat dikke hazen zo'n 6 minuten bakken op middelhoog vuur en draai dan voorzichtig om en bak nog eens 6 minuten. Dunnere hazen zo'n 4/5 minuten, beide kanten. Naar gelang de dikte van de vis de baktijd aanpassen. Filets zijn heel snel klaar, enkele minuten per kant is voldoende.
Lepel de saus over de haasjes en drink een stevige volle witte wijn erbij met voldoende zuren. Misschien een Sauvignon Blanc uit de 'nieuwe wereld', zoals Nieuw-Zeeland, Argentinië of Chili!

Bron

allrecipes

Serveertip

Tip
Bij het bereiden van zalm, is het lekker als de vis niet helemaal door en door gaar is (maar wel warm), maar kabeljauw moet helemaal gaar zijn. Het bereiden van vis vraagt wat aandacht, het grootste gevaar is dat de vis te gaar is! Bij dikkere stukken vis kan na een minuutje bakken, een deksel op de koekenpan worden gelegd, zodat de vis verder gaar stoomt. De vis blijft zo lekker sappig.
Tip
Dit is een supergemakkelijk recept, met weinig ingrediënten. De saus vraagt wel wat tijd, maar het resultaat is erg lekker. De haasjes kunnen worden vervangen voor filet. Je hoeft tegenwoordig in een viswinkel niet meer naar moten te vragen, want die zijn er niet meer. Ik herinner mij nog de kabeljauwmoten met romige mosterdsaus, die mijn moeder vroeger voor ons maakte! De kabeljauw is niet meer groot genoeg om mooie moten van te snijden. Dan maar haasjes of filet. Maar ook een verse wijting (ja echt!) of andere stevige witvis zal bij de saus heerlijk smaken.
Tip
Lekker met gekookte witte of groene asperges.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten