Boterlam voor paasontbijt

  • Nederlands, Lunch/Brunch
  • > 120 min.
  • Boterlam voor paasontbijt

    Boterlam voor paasontbijt

    Boterlam voor paasontbijt

Een boterlam maken met behulp van een houten lammetjesvorm is niet moeilijk en vooral met kinderen een erg leuk werkje om te doen. Met een eigengemaakt boterfiguur op je paastafel wordt het paasontbijt of de brunch extra feestelijk. In deze geschreven handleiding kun je de uitleg, het recept en de ingrediënten vinden voor het maken van het boterfiguurtje. Fijne Pasen alvast!

Let op: dit recept heeft 3x wachttijden, dus 1 dag van tevoren beginnen!

Deel dit recept

Ingrediënten 5 recipe.people
ongeveer half pakje gezouten roomboter
tandenstoker of satéprikker
groene blaadjes voor de oren
rozijntje voor de ogen
Boodschappen bestellen
Voedingswaarde per portie
Voedingswaarde Eenheid
Energie 202,00 kcal
Koolhydraten 4,05 g
Eiwitten 0,51 g
Vetten 20,34 g
Benodigdheden
houten mal voor paaslam
Schaal om mal te laten weken

Bereidingswijze

1. Het vormpje in zout water leggen
Leg de houten vorm voor het gebruik minimaal 8 uur in water met een ruime hoeveelheid zout. Het zout zorgt ervoor dat je het lammetje later makkelijk uit de vorm kunt halen.
Als je weinig tijd hebt, kun je ook de binnenkant van de vorm bekleden met plastic huishoudfolie in plaats van de vorm in zout water te leggen. Het vullen is dan wel wat lastiger omdat de boter op het folie wat kan glijden.

1. Het vormpje in zout water leggen
Leg de houten vorm voor het gebruik minimaal 8 uur in water met een ruime hoeveelheid zout. Het zout zorgt ervoor dat je het lammetje later makkelijk uit de vorm kunt halen.
Als je weinig tijd hebt, kun je ook de binnenkant van de vorm bekleden met plastic huishoudfolie in plaats van de vorm in zout water te leggen. Het vullen is dan wel wat lastiger omdat de boter op het folie wat kan glijden.
2. Het vormpje met boter vullen
Droog het vormpje goed af en vul iedere helft van de vorm met koude, maar niet te harde, boter. Strijk de bovenrand glad en druk de helften stevig op elkaar. Leg hierna de gevulde vorm minimaal 2 uur in de koelkast, (1 uur vriezer) zodat de boter weer goed hard wordt.
Haal de boter ongeveer een uur voor het vullen van de vorm uit de koelkast. Dan is de boter nog koud, maar wel zacht genoeg om te gebruiken.
3. Het boterlammetje uit de vorm halen
Verwijder de bovenste helft van de vorm. Maak met de punt van een mes het boterlam in de andere helft voorzichtig los en haal het lam uit de vorm.
Strooi eventueel wat verse, verknipte tuinkers op het schoteltje of bord en waarop je het boterlam wilt zetten.
4. Oogjes en oren maken
Maak met twee rozijntjes, peperkorrels of kruidnagels ogen op het boterlammetje. Bepaal vervolgens waar je de oren wilt hebben. Prik met een satéprikker aan beide kanten van het kopje alvast twee gaatjes. Steek hierin twee kleine blad-oortjes van verse kruiden. Klaar is je zelfgemaakte boterlammetje voor Pasen!

Bron

https://weethetsnel.nl/instructie/1006-Hoe-kun-je-een-boterlammetje-maken-voor-een-feestelijk-paasontbijt

Serveertip

Eventueel kun je nog een takje peterselie of bieslook in de bek steken als extra decoratie.

Sterrenkers of tuinkers kun je makkelijk zelf kweken. Koop een zakje zaadjes. Leg plukken watten op een schoteltje en giet hier water op. Strooi er de zaadjes op en zet dit op de vensterbank. Elke dag water geven en na ongeveer een week is je sterrenkers klaar om te gebruiken. Niet alleen voor je boterlammetje, maar ook lekker op brood.

Log in om een reactie te plaatsen

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

mobiel_1337803740 avatar

Kooktip!

Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Doorsturen

Home Recepten