1. Home
  2. Recepten
  3. Aziatische keuken
  4. Nikuman

Nikuman

  • Aziatisch, Tussendoortje
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op 29-03-2018

Ingrediënten 5 personen


Voor de deeg:
- 300 gr bloem (all-purpouse) + extra
- 2 afgestreken tl suiker
- 1/2 tl zout
- 1 tl bakpoeder
- 1 tl droge gist
- 1 el plantaardige olie
- 160-170 ml water
Voor de vulling:
- 2 shiitake paddenstoelen (liefst gedroogd)
- 120 ml water
- 1 bosui
- 180 gr kool
- 1 tl zout
- 340 gr varkensgehakt
- 2,5 cm gember (15 gr)
- 1 tl suiker
- 1 el sake
- 1 el soyasaus
- 1 el sesamolie
- 1 el aardappelzetmeel
- vers gemalen zwarte peper


Verder heb je nodig


Stoommandje of stomer
handdoek (voor rond deksel van de kookpot)
deegrol

Nikuman
Nikuman

Het is een Japanse versie van de Chinese baozi. In het Japans worden ze 'nikuman' genoemd. Dit betekend zoiets als 'gestoomd broodje met vleesvulling'. In de winter kan je ze in Japan in convenience stores (= buurtwinkels die 24/7 open zijn) kopen. Ik eet ze meestal eentje als snack, maar ze zijn verbazingwekkend vullend. Dus je kan ze gerust als hoofdgerecht eten ook.

Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Voor de deeg:
- Meng de bloem (300 gr), suiker, zout, bakpoeder, gist en olie in een kom en doe er geleidelijk aan het water bij. Blijf mengen tot alle ingrediënten opgenomen zijn.
- Doe een klein beetje bloem op je handen en kneed het deeg door het neer te duwen en terug vorm te geven. Maak er een bol van.
- Bestrooi nu je werkblad met wat bloem en kneed het deeg voor 10-15 minuten tot je deeg glad wordt. De meest voorkomende manier van kneden is het met je handpalm het deeg naar voren uit te rekken en dan terug dubbel te vouwen. Blijf die beweging herhalen terwijl je het deeg telkens een beetje draait.
- Maak een bal van je deeg en doe in een met olie ingewreven kom. Dek de kom af met plastiekfolie en laat het gedurede 30-60 minuten rijzen in een warme plaats tot je deeg van volume verdubbeld is.

Het beslag:
- Week de gedroogde shiitake in 120 ml water voor 10-15 minuten. Plaats iets zwaar op de paddenstoelen om te voorkomen dat ze drijven.
- Snij de bosui in fijne plakjes
- snijd de kool fijn (stukjes van ca. 2,5 cm) nadat je het harde deel verwijderd hebt. Doe de tl zout bij de kool om het extra water eruit te absorberen.
- Als de shiitake geweekt zijn knijp je het vocht eruit en snijd je ze fijn. Knijp ook het extra vocht uit de kool.
- Doe de kool, de shiitake, het gehakt en de ui in een kom en meng.
- Rasp de geschilde gember en doe ze samen met de soyasaus, sake, suiker, sesam en aardappelzetmeel bij het gehakt. Kruid bij met zwarte peper naar smaak.
- Meng alles goed en zet aan de kant (in de frigo) tot het deeg gedaan is met rijzen.

Nikuman maken:
- Als het deeg gerezen is, besprenkel je je werkoppervlak met bloem en neem je de deeg uit de kom. Duw het lucht uit de deeg en verdeel hem in 20 gelijke stukken.
- Laat de stukjes 10 minuten rusten onder een vochtige handdoek.
- Neem een stukje deeg, maak er een bolletje van en rol het plat met een deegrol.
- Doe er 1 el vulling in en vouw het dicht door kleine neepjes te maken (zie foto).Als je het dichtgevouwen hebt, neem je de vouwtjes samen en draai je het in tegenovergestelde richting. Plaats het gebakje op een vierkantje bakpapier. Herhaal dit voor de rest van de ingrediënten. Laat ze rusten voor ca. 20 minuten.
- Zet je stoommandje in een kookpot en zorg voor een bodem van de pot gevuld is met water (ca. 1 cm). Bind een handdoek rond het deksel van de pot, om te voorkomen dat het stoomvocht op de 'nikuman' druppelt.
- Plaats een aantal 'nikuman' in de stomer (met bakpapier) en stoom gedurende 10-13 minuten tot ze gaar zijn. Herhaal dit tot alle 'nikuman' klaar zijn en zorg dat er genoeg water in de stomer is.
- eet warm en geniet ervan :-)

Tags,

Serveertip

- Als je een rieten stoommandje gebruikt, kan je de handdoek rond het deksel vervangen door een vel keukenpapier tussen het deksel en het mandje te plaatsen.

- De overgebleven nikuman bewaren:
* in de frigo blijven ze tot de volgende dag goed
* je kan ze een week in de diepvries bewaren door ze in te pakken in plastiekfolie (van zodra ze uit de stomer komen) en ze vervolgens in in een diepvrieszakje te steken.

- Heropwarmen van de nikuman:
* In de microgolf (600W) : een klein beetje water sprinkelen over de nikuman en lichtjes afdekken met microgolffolie. Verwarm ze als ze uit de frigo komen met 20 seconden per broodje (vb. 4 broodjes is 1 min 20 sec). Als ze bevroren zijn is duurt het 1 min en 30 sec.
* in de stomer: Als ze niet ingevroren zijn, stoom je ze 7-8 minuten. Als ze uit de diepvries komen, stoom je ze 15 minuten.

Bron

Https://www.justonecookbook.com/nikuman-steamed-pork-buns/



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van ChubbyFoxie0105


Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van ChubbyFoxie0105
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top