1. Home
  2. Recepten
  3. Wereldkeuken
  4. Paastaart met chocoladecake en gezouten karamel

Paastaart met chocoladecake en gezouten karamel

  • Wereld, Feestmaaltijd
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op 29-03-2018

Ingrediënten 15 personen


Chocoladecake:
250 gr roomboter, op kamertemperatuur
350 gr suiker
2 tl vanille-extract
½ tl zout
4 eieren, op kamertemperatuur
350 gr bloem
50 gr cacao poeder
100 gr pure chocolade
60 gr maïzena
2 el bakpoeder
375 ml karnemelk

Gezouten karamel:
200 gram suiker
100 milliliter water
Klontje boter
150 milliliter slagroom
Snufje zout

Botercrème:
250 gr boter
150 gr poedersuiker
Vanille extract

Zak paaseitjes


Verder heb je nodig


2 Springvormen met een doorsnee van 20 cm (als je grotere springvormen gebruikt, verlaag dan de baktijd)
Mixer
Zeef


Paastaart met chocoladecake en gezouten karamel
Paastaart met chocoladecake en gezouten karamel

Pasen zonder  chocolade is natuurlijk geen Pasen. Pak het deze keer wat extremer aan met deze 3 lagen chocoladecake, gezouten karamel en karamelbotercrème! Dit is een plaatje op je Paastafel.

Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Gezouten karamel
1. Begin met het maken van de gezouten karamel. Deze moet namelijk nog een tijdje afkoelen. Pak een steelpan met een dikke bodem en zet deze op een laag vuurtje.
2. Doe de suiker en het water in de pan en roer niet! Pas als de suiker begint te kleuren, kun je gaan roeren. Blijf deze hele tijd roeren totdat de suiker een mooie karamelkleur heeft.
3. Voeg dan de boter toe. Het is belangrijk dat deze goed op kamertemperatuur is. De karamel gaat nu een beetje borrelen, maar dit is niet erg.
4. Als de boter helemaal is opgenomen, roer je rustig de slagroom erdoorheen. Voeg dan het zout toe en laat de karamel afkoelen.

Chocoladecake
1. Verwarm de oven voor op 180 graden (als je een heteluchtoven hebt, ga dan voor 170 graden) en bekleed 3 drie bakvormen met bakpapier en vet ze in.
2. Pak een grote kom en doe hier de boter, suiker, vanille-extract en zout in en mix het tot het mengsel luchtig is.
3. Voeg de eieren een voor een toe. Voeg pas het volgende ei toe als het vorige ei volledig is opgenomen in het beslag.
4. Zeef de bloem, bakpoeder, cacaopoeder en maïzena boven de beslagkom en mix alles erdoor tot het een gladde massa is. Voeg dan beetje bij beetje de karnemelk toe en blijf ondertussen goed mixen.
5. Smelt de chocolade au-bain-marie, laat deze even afkoelen en spatel deze vervolgens door het beslag.
6. Verdeel het beslag over de 3 kommen en bak ze in 25 minuten gaar. Check met een satéprikker of de taarten goed zijn. Steek de prikker in een taart en als deze er schoon uitkomt zijn de taarten goed. Laat de taarten afkoelen.

Botercrème
1. Doe de boter en het vanille-extract in een kom en zeef de poedersuiker erboven.
2. Meng alles goed door elkaar. Zodra het een glad mengsel is, kun je stoppen met mixen.
3. Doe 2/3e van de gezouten karamel in de kom erbij en meng het alles goed door elkaar met een Mixer.

Tijd om de taart in elkaar te zetten
1. Snijd de bolle kant van de taart af, waardoor je 3 platte lagen hebt.
2. Leg de eerste laag met de bodem naar boven op een bord. Verdeel hier een deel van de botercrème over en een beetje gezouten karamelsaus.
3. Herhaal deze stap voor laag 2 en laag 3
4. Wees bij de bovenste laag iets royaler met de botercrème en karamelsaus. Verdeel de paaseitjes erover en eet smakelijk!

Serveertip

1. Maak de cake 1 of 2 dagen van te voren. De smaak van chocoladecake moet rijpen.
2. De botercrème en gezouten karamel kun je ook gemakkelijk een dag van te voren maken. Bewaar deze dan in de koelkast. Als je de taart in elkaar gaat zetten, haal deze dan ruim op tijd eruit zodat ze weer op kamertemperatuur zijn.



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van Marlotbakttaart


Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van Marlotbakttaart
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top