Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies
  1. Home
  2. Recepten
  3. Amerikaanse keuken
  4. Dieetbrownies

Dieetbrownies

Door: Merren

  • Amerikaans
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op 11-03-2018

Ingrediënten 8 personen


Een snufje zout
100 gram boekweitmeel
200 milliliter kokend water
75 gram cacaopoeder
50 gram amandelmeel*
suikervervanger** in poedervorm
25 gram boter
1 ei
*Je kunt ook hetzelfde gewicht aan amandelen door een Keukenmachine halen
**bijvoorbeeld Stevia in poedervorm. De hoeveelheid moet gelijk zijn aan de zoetkracht van 180 gram suiker. De verhouding staat meestal vermeld op de achterkant van de verpakking. Als dit niet het geval is, kun je dit op het internet opzoeken. Gebruik zoektermen zoals "verhouding tussen [zoetstof] en suiker", "zoetkracht [zoetstof]", en "hoeveel gram [zoetstof] per gram suiker".


Verder heb je nodig


Wat je hoe dan ook nodig hebt:
Een oven
Een bakplaat óf ovenschaal (ik raad een bakplaat aan)
2 eetlepels
Een beslagkom
Een weegschaal
Een maatbeker
Een broodmes
Een groot bord
Een spatel
Je handen

Wat je nodig kan hebben (maar niet altijd nodig hebt):
Iets om je ovenschaal in te vetten of bakpapier (als je bakplaat geen antiaanbaklaag heeft)
Een taartschep (Als je je brownie vast zit aan de ovenschaal/bakplaat)
Satéprikker of cocktailprikker (om te controleren of hij gaar is)


Mijn broer eet altijd al het snoepgoed en alle tussendoortjes op, en dat terwijl hij op dieet is! Hij gaf aan dat hij een soort hongeraanvallen krijgt, waar hij snakt naar zoete producten. Dat is natuurlijk niet zo goed voor zijn dieet. Hij moet namelijk zo weinig mogelijk suikers eten, en letten op de koolhydraten. Vetten maken volgens zijn diëtist niet heel erg. Hij vertelde me ook dat van die heel sterke chocolade hielp tijdens zo'n hongeraanval, maar dat hij dat eigenlijk niet mag hebben volgens zijn dieet, vanwege het suikergehalte. Toen ben ik dus aan het denken gegaan; hoe kan ik iets bakken waar hij op af zou stappen tijdens zo'n hongeraanval om die tegen te gaan, zonder zijn dieet te overtreden? Suikervervangers zijn niet zo lastig om aan te komen, en we hadden zelfs nog een poedervorm van Stevia in huis! Wat wel een probleem is, is dat je over het algemeen suiker nodig hebt om iets luchtig en krokant te maken, en ik moest ook nog eens een manier vinden om het koolhydraatgehalte omlaag te brengen! Op beide problemen kwam ik al snel aan een oplossing; Ik kon het gebruikelijke patentbloem vervangen met boekweitmeel om het krokanter te maken (wat ook nog de bonus heeft dat het glutenvrij is!) en een deel van het meel te vervangen met amandelmeel, wat het meer laat vullen, en het koolhydraatgehalte omlaag helpt.

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius.

Zet het water aan de kook.

Doe alle droge ingrediënten (zout, boekweitmeel, cacaopoeder, amandelmeel & suikervervanger) in de beslagkom. Schep het door elkaar met de spatel.

Voeg de boter toe aan de droge ingrediënten, en kneed het met je handen er doorheen.

Voeg het ei toe aan de droge ingrediënten, en kneed het met je handen er doorheen. Als het goed is voelt het nu aan als een soort speelzand: als je er stevig in knijpt blijft het aan elkaar zitten, maar over het algemeen is het gewoon een poeder.

Voeg het kokende water toe, en schep het er doorheen met de spatel. Schep niet al te hevig, maar wel genoeg zodat je geen droog poeder meer kunt zien.

Doe zo nodig bakpapier op je bakplaat of vet je Ovenschaal in. Doe met de twee lepels het deeg op de bakplaat/in de ovenschaal, en strijk het vlak met de spatel. Zorg ervoor dat je een laag hebt van anderhalve à twee centimeter dik. Het kan zijn dat de hoeveelheid niet past. Dit is prima, je kunt gewoon meerdere keren bakken met hetzelfde deeg. Het hoeft niet perfect vlak te zijn.

Plaats de ovenschaal/bakplaat in het midden van de oven, en bak hem 10 minuten op 220 graden. Zo nodig controleer je het met een prikker en bak je hem wat langer. Als het goed is voelt het nu aan als een soort spons.

Snij de brownie in vierkante stukken van circa 5 bij 5 centimeter. Laat de brownie nu afkoelen en klaar is kees.

Tags, , , , , ,

Serveertip

Als hij iets te sterk is qua smaak kun je 25 gram cacao vervangen met 15 gram meel, 5 gram amandelmeel, wat vanille, en suikervervanger gelijk aan 30 gram suiker. Als je dieet niet zo streng is, kun je ook stukjes chocolade toevoegen aan de brownie. Als je het bewaard, bewaar het in de koelkast! Buiten de koelkast is het slechts 3 dagen houdbaar.



Deel dit recept

Reacties (1)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van Merren
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top