Rauwe andijvie stamppot zoals mijn oma hem maakte
- Nederlands, Hoofdgerecht
- 20-30 min.
Ik was als klein kind altijd dol op de rauwe andijvie stamppot met spekjes zoals mijn oma hem maakte, ik maak deze nu zoals zij hem maakte... ouderwets lekker! Vooral op de koude winterdagen echt een aanrader
Ingrediënten 5 recipe.people
- 1.5 kg aardappelen- 800 g rauwe, gewassen andijvie
- 250 g spekblokjes
- 2 dl warme melk
- 1 ui
- 1 klein teentje knoflook
- nootmuskaat
- peper en zout
-roomboter
Voedingswaarde per portie
Voedingswaarde | Eenheid |
---|---|
Energie | 495,07 kcal |
Koolhydraten | 62,26 g |
Eiwitten | 17,36 g |
Vetten | 17,61 g |
Bereidingswijze
Ik begin met het wassen, snijden en koken van de aardappelen.
Hierna ga ik de ui, spekjes in knoflook in hele kleine blokjes snijden.
Terwijl de aardappels staan te koken kan je de andijvie gaan wassen en in kleine reepjes snijden.
Ook de ui en spekjes kan je gaan bakken, begin op een hoog vuurtje en laat deze daarna op een laag vuurtje lekker knapperig worden, voeg als laatste de knoflook toe. Bak deze niet te lang mee, dit kan zorgen voor een bittere smaak.
Als de aardappelen klaar zijn met koken, kan je beginnen met stampen.
Voeg een klont roomboter toe, de 2 dl warme melk en stamp alles tot een smeuïge aardappelpuree.
Voeg dan de andijvie toe en stamp deze er goed doorheen, als laatste voeg je de spekjes, ui en knoflook toe.
Als je wilt kan je nog jus erbij maken, hiervoor zal ik een apart recept uploaden.
Serveertip
Ik vind het heel lekker om hier speklappen bij te eten in plaats van rookworst, maar dat is maar net wat je lekker vindt.
Aanrader: speklappen a la minute van de Albert Heijn, zijn erg lekker gemarineerd!