Ovenschotel broccoli met champignons gedroogde tomaten en spekreepjes

  • Nederlands, Ovenschotel
  • 20-30 min.
  • Geplaatst op 16-01-2018
  • Ovenschotel broccoli met champignons gedroogde tomaten en spekreepjes

    Ovenschotel broccoli met champignons gedroogde tomaten en spekreepjes

    Ovenschotel broccoli met champignons gedroogde tomaten en spekreepjes

  • Ovenschotel broccoli met champignons gedroogde tomaten en spekreepjes

    Ovenschotel broccoli met champignons gedroogde tomaten en spekreepjes

    Ovenschotel broccoli met champignons gedroogde tomaten en spekreepjes

  • Ovenschotel broccoli met champignons gedroogde tomaten en spekreepjes

    Ovenschotel broccoli met champignons gedroogde tomaten en spekreepjes

    Ovenschotel broccoli met champignons gedroogde tomaten en spekreepjes

Mijn man Rob en ik zijn beiden niet echt dol op broccoli als groente. Broccolisoep lusten we graag en nu weten we dat we broccoli in een ovenschotel, gecombineerd met aandere groenten wel erg lekker vinden. Dus: hou je niet van broccoli, probeer dan eens deze ovenschotel.
Voor vegetariërs zijn de spekreepjes goed te vervangen door een zachte blauwe kaas.

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
Plm. 600 gram broccoli
1 eetlepel zonnebloemolie of de olie van de gedroogde tomaten
150 gram magere gerookte spekreepjes
1 sjalotje, gepeld en gesnipperd
1 teentje knoflook, gepeld en gesnipperd
Plm. 100 gram witte champignons, schoongemaakt in plakjes
3 tot 4 gedroogde tomaten op olie (uitgelekt en in reepjes gesneden)

Aardappelpuree
700 gram kruimige aardappelen
plm.1,5 dl warme melk
20 gram roomboter
zout
versgemalen peper
versgemalen nootmuskaat

Plm. 75 gram geraspte belegen kaas
Boodschappen bestellen
Voedingswaarde per portie
Voedingswaarde Eenheid
Energie 496,95 kcal
Koolhydraten 41,10 g
Eiwitten 22,46 g
Vetten 24,79 g
Benodigdheden
Pan voor de aardappelen
wok voor de broccoli
ovenschaal

Bereidingswijze

Maak eerste de aardappelpuree.
Kook de aardappelen gaar in water met wat zout. Laat de gare aardappelen goed droogstomen.
Voeg de roomboter en de warme melk bij de aardappelen en stamp de aardappelen fijn met een aardappelstamper of mix de aardappelen met een gewone mixer (geen staafmixer !).
Maar de puree op smaak met peper en zout.

Maak de broccoli schoon en verdeel de broccoli in kleine roosjes.
De steel wordt niet gebruikt, maar kun je gebruiken voor bijvoorbeeld een lekkere romige broccolisoep.

Verhit de olie in de wok en bak hierin de spekreepjes knapperig en bruin.
Voeg de ui- en knoflooksnippers toe en bak ze even mee tot glazig.
Voeg de plakjes champignons toe en bak die ook even mee.
Doe de broccoli-roosjes erbij en schep alles goed door elkaar.
Doe ½ dl kippenbouillon (van tablet) bij de broccoli. Zet de deksel op de wok en laat de broccoli in plm. 5 – 7 minuten (afhankelijk van de grootte van de roosjes) beetgaar worden.
Is er nog teveel vocht over, giet dat dan even af. (Bij mij was bijna al het vocht verdwenen !)
Roer de reepjes gedroogde tomaten door de broccoli.

Nu kun je de broccoli door de aardappelpuree mengen en het geheel in een vuurvaste schaal doen of je doet de broccoli eerst in een vuurvaste schaal en verdeelt de puree erover. (Ik heb alles door elkaar gedaan).

Strooi de geraspte kaas over de schotel en zet de schotel plm. 30 – 45 minuten in het midden van de op 200 graden (boven- en onder-warmte) voorverwarmde oven tot de kaas een goudbruine kleur heeft gekregen

Serveertip

In plaats van broccoli zijn bloemkool of spruitjes ook lekker in deze ovenschotel.
Vegetariërs kunnen in plaats van de spekreepje ook een zachte soort gorgonzola gebruiken.

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

pwiggers avatar
pwiggers 15-02-2018

Geweldig Francine...leuk hoor. Bedankt voor je reactie.

fransine avatar
fransine 08-02-2018

haha en ik mijn kleindochter aan de broccoli!

pwiggers avatar
pwiggers 01-02-2018

Bedankt Moniquek1 en meeuw405 voor de leuke reactie bij mijn recept. Groetjes, Petra

moniquek1 avatar
moniquek1 31-01-2018

Zie dat me eerder geschreven reactie er niet in is gekomen. Ik heb je recept gemaakt met bloemkool en vond hem erg lekker.gr Monique

meeuw405 avatar
meeuw405 28-01-2018

Meegenomen en kleinzoon aan de broccolli krijgen!!

moniquek1 avatar
moniquek1 27-01-2018

Heb hem in me kookboek staan, ga volgende week hem maken met bloemkool deze heb ik nog over. gr Monique

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten