Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies
  1. Home
  2. Recepten
  3. Bijgerecht
  4. Vegetarische keuken
  5. Gestoofde venkel met sinaasappel

Gestoofde venkel met sinaasappel

Door: bonnefooigastronome

  • Vegetarisch Bijgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op 13-01-2018

Ingrediënten 4 personen


3 venkelknollen
een paar eetlepels olijfolie
een flinke klont roomboter
1 sinaasappel
1 eetlepel honing
zout en versgemalen peper naar smaak
eventueel nog een sinaasappel en wat olijven om mee te serveren



Venkel in een salade is heerlijk knapperig en fris, maar je moet wel van de anijs-achtige smaak houden. Als je hem gaat stoven echter, wordt deze groente veel milder, zachter en romiger van smaak. Dit recept gebruikt de sinaasappel en honing om de zoete van venkel zelf te onderstrepen. Een heerlijke bijgerecht voor varkensvlees, kip of een stuk mooie vis.

Ontdek meer:

Bereidingswijze

De stengels en harde onderkant van de venkel eraf snijden, wel de blaadjes bewaren voor de garnering. Dan elke knol door midden snijden en in niet te dikke partjes.

In een ruime Koekenpan olie en boter warm laten worden, daarna op vrij hoge vuur de groente laten karameliseren, dat gaat net zo gemakkelijk als bij een ui. De rasp van de sinaasappel erbij doen, alleen de oranje gedeelte, dat gaat het makkelijkst met een dunschiller. Zout en peper toevoegen, afblussen met de sap van een sinaasappel, een flinke scheut water en de honing toevoegen en onder een deksel 20-30 minuten laten stoven. Op een zacht vuurtje, uiteraard. Normaal gesproken ben ik een en al voor de beetgare groente, maar in dit geval wil je juist de zachte en romige van de door-en-door gare venkel proeven.

Als de venkel al gaar is en er nog veel stoofvocht aanwezig is, kun je deze in laten koken door het vuur hoog te zetten en het vocht te laten indikken, het moet zo dik worden als een stroopje.

Tags, ,

Serveertip

Serveer de venkel met stukjes verse sinaasappel, rode ui en goede olijven, gegarneerd met de bewaarde venkelblaadjes. Hij is ook koud erg lekker, als een salade.

Bron

Www.bonnefooigastronome.nl



Deel dit recept

Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van bonnefooigastronome
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top