Bijna Brander Mayonaise

  • Nederlands, Saus/dressing
  • 0-10 min.
  • Geplaatst op 20-12-2017

Tot aan de jaren '80 van de 20e eeuw zat op de hoek van de Grote Markt in Groningen Cafetaria Brander. Wereldberoemd in Stad en Ommelanden vanwege de zelfgemaakte mayonaise, die een unieke smaak had.

De cafetaria verdween en daarmee ook de mayonaise. De eigenaar van De Oliehoorn (zelf een Groninger die deze mayonaise kende) wist het recept van de familie te krijgen en levert sinds enkele jaren de Brander mayonaise aan de horeca.

Op het internet was slechts één recept te vinden; ik heb dit recept een heel klein beetje aangepast om een iets andere smaak te krijgen, die volgens mij dichter bij het origineel komt.

Vooral erg lekker bij verse frieten, liefst met schil, maar ook prima bij kroketten, gehaktballen en allerlei andere snacks.
 

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
1 eidooier; 2,5 dl arachideolie (of andere neutrale olie); 1 el witte azijn; forse eetlepel Franse mosterd (Marne); 1/2 tl Worcestershire sauce; 1 tl groentebouillonpoeder; 1/2 tl fijn zout; vers gemalen zwarte peper
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
mixer, kom

Bereidingswijze

Voeg alle ingrediënten, behalve de olie en de peper, samen in een kom. Klop deze massa met de mixer, ondertussen de olie in kleine scheutjes toevoegend. Langzamerhand onstaat dan de mayonaise. Maak de mayonaise af met flink wat vers gemalen zwarte peper, zodat er zwarte spikkels in de mayonaise duidelijk zichtbaar zijn.

Vind je de mayonaise te zuur (hij hoort wel wat zurig te zijn), voeg dan een klein beetje zoetstof toe (heiligschennis, eigenlijk), om de zure randjes weg te halen. Of gebruik een iets minder zure azijnvariant.

Bron

Blog van Rob Ypma: https://www.robypma.nl/2016/02/brander-mayonaise/

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten