Macaroni-Kaas met Worst
- Europees, Ovenschotel
- 30-60 min.
Ook dit recept vond ik op internet en komt geloof ik van de Jamie site maar ik heb het ook weer helemaal aangepast naar onze smaak. Was echt 'n over heerlijk macaroni gerecht maar wel wat anders dan gewoon door de kruiden. Gemakkelijk en snel klaar voor dan smakelijk eten veel succes en plezier met maken!!!
Ingrediënten 4 recipe.people
50 gram Boter4 teentjes Knoflook, klein gehakt
1 Pepertje, dunne plakjes gesneden
Gember ongeveer 2,5 cm in reepjes gesneden
50 gram Tarwebloem
1 theelepel groene en rode Harissa, (zelfgemaakt Kruiden Bouillonblokje en gewoon Bouillonblokje)
2 theelepels Mosterd
650 ml volle Melk
200 gram Cheddar Cathedral City Kräftig-Würzig of Goudse kaas, grof geraspt
200 gram Macaroni, 3 à 4 minuutjes voorgekookte Honig Orginele (150 ml Kookvocht opvangen)
150 gram gekookte Ham, in blokjes (à 1 cm)
200 gram gebakken Worstjes, in blokjes (à 1 cm 3/4 glaasje Snibbels van Meica) of Knoflook Worst
1 eetlepel Ahornsiroop
1 theelepel Rozemarijn naaldjes of poeder
50 gram Pecannoten, grof gehakt
Flinke scheut Noten-, en/of Olijfolie
Voedingswaarde per portie
Voedingswaarde | Eenheid |
---|---|
Energie | 1029,71 kcal |
Koolhydraten | 59,69 g |
Eiwitten | 44,83 g |
Vetten | 66,84 g |
Benodigdheden
OvenschotelBereidingswijze
Verwarm de oven voor op 180° C. en breng een grote pan water met flink wat zout aan de kook.
Laat de boter smelten in een grote pan op laag tot middelhoog vuur, voeg al roerend de plakjes knoflook, gember, peperje en de bloem toe, en blijf roeren tot je een karamelkleurige roux hebt.
Roer de mosterd erdoor en voeg al roerende geleidelijk de melk toe, tot het een gladde saus wordt ‒ blijf roeren tot alle melk is opgenomen.
Breng de saus langzaam aan de kook en laat op laag vuur 5 minuten zachtjes koken, tot de saus gebonden en glad is. Roer de kaas erdoor, ongeveer de helft, breng op smaak met groene en rode Harissa .
Kook ondertussen de pasta zo'n 3 à 4 minuutjes, dus flink aan dente, giet af en bewaar 150 ml van het kookvocht.
Bak in een middelgrote koekenpan met antiaanbaklaag de ham en worst samen met de ahornsiroop op laag tot middelhoog vuur, tot het vlees wat kleur krijgt, het vocht is op gebrand en wat kleverig begint te worden.
Schep de gekookte macaroni door de kaassaus en voeg het bewaarde kookwater toe ‒ de saus lijkt nu misschien wat te dun, maar in de oven zal de saus indikken (en de pasta verder garen). Roer de meeste ham en worst erdoor en doe dit alles over in een grote ovenschaal.
Bestrooi met de rest of helft van de geraspte kaas en verdeel ook de bewaarde blokjes gebakken ham en worst erover. Meng de rozemarijnnaaldjes en gehakte pecannoten met een flinke scheut noten en/of olijfolie in een kom en schenk of verdeel het mengsel over de macaronischotel. Giet tot slot nog wat olijfolie eroverheen.
Zet de ovenschaal in de oven en bak dit alles 25-30 minuten, tot de bovenkant goudbruin is en borrelt. Neem dan uit de oven en laat een paar minuten afkoelen voordat je hem serveert.
Zet de macaroni-kaasschotel op tafel en geef er eventueel een knapperige groene salade bij.
Bron
Aangepaste recept
Serveertip
Ben je met z'n tweetjes kun je deze schotel de volgende dag in de oven opwarmen en omdat de kruiden dan beter hun werk hebben gedaan smaakt het nog vele malen lekkerder. Je kunt het ook invriezen of 'n paar dagen afgedekt met folie bewaren in de ijskast.