1. Home
  2. Recepten
  3. Franse keuken
  4. Pompoen
  5. Hertengebraad met poivradesaus, gekorst witloof, pommes duchesse, groene kool en zalfje van pompoen

Hertengebraad met poivradesaus, gekorst witloof, pommes duchesse, groene kool en zalfje van pompoen

Door: marcdepester

  • Frans, Feestmaaltijd
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op 08-12-2017

Ingrediënten 4 personen


Hertengebraad :
25 gram Boter
1 kg gebraad Hert
1 el Arachide olie
Peper
Zout
witloof :
Witloof
Boter
Citroen
Gevogeltefond
Peper
Zout
Nootmuskaat
POMME DUCHESSE :
500 gram Aardappel
50 gram Boter
4 Eieren
Peper
Zout
Nootmuskaat
POIVRADESAUS :
3 dl Room
2 el groene Peper
1,5 dl Witte droge wijn
1 tl suiker
1 el Frambozenazijn
0,5 dl Wildfond
0,5 dl Cognac
0,5 dl Porto
Peper
Zout
KOOL :
25 gram Boter
1 Savooikool ( Groene kool )
Melk
Paneermeel
Peper - Zout - nootmuskaat
COULLIS POMPOEN :
1 kleine Pompoen
Arachide olie
Peper
Zout


Verder heb je nodig


Spuitzak met grof gekartelde spuit

Hertengebraad met poivradesaus, gekorst witloof, pommes duchesse, groene kool en zalfje van pompoen
Hertengebraad met poivradesaus, gekorst witloof, pommes duchesse, groene kool en zalfje van pompoen

Feestelijk lekker ! 

Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Hertengebraad :
-Voorverwarm de oven op 200°C.
-Kruid het gebraad rondom met peper en zout.
-Verhit een pan en smelt er de boter in met de arachide olie.
-Als de boter uitgeschuimd is, korst je het gebraad rondom.
-Plaats 20 tot 30 minuten in de oven afhankelijk van de dikte van het gebraad.
-Voor je het gebraad in de oven plaats druk je er op met je vinger.
-Die veerkracht moet wat harder aanvoelen na 20 minuten, maar het mag zeker niet hard aanvoelen.
WITLOOF :
-Het witloof reinigen.
-Een ovenschotel inboteren en het witloof hierin schikken.
-Kruiden met peper, zout, muskaatnoot en eventueel wat citroen
-Bodempje blanke fonds in gieten.
-Afdekken met boterpapier en hierop een gewicht leggen (wat kleine borden).
-Plaats 20 minuten in een oven van 200°C. De ovenschotel eruit nemen.
-Het witloof draaien en opnieuw kruiden.
-De ovenschotel er opnieuw 20 minuten inzetten.
-Het witloof is klaar als een mes er heel gemakkelijk zonder weerstand doorgaat. Laat uitlekken.Druk er het meeste vocht uit.
-Laat boter heet worden in een braadpan en bak de witloofstronken rondom zodat ze mooi gekorst zijn.
POMME DUCHESSE :
-Schil de aardappelen.Snijd de aardappelen in gelijke stukken.Was ze en zet ze op in koud gezouten water.
-Kook ze gaar. Giet de aardappelen af en droog ze op laag vuur. Pureer de aardappelen.
-Voorverwarm de oven op 200°C.
-Roer twee eierdooiers door de gepureerde aardappelen en een geheel ei erdoor.Roer er de boter door en klop luchtig. Kruid met zout, peper en nootmuskaat.
-Beboter een bakplaat en spuit rozetten erop met behulp van een spuitzak met een grofgekartelde spuit.
-Doreer de rozetten met losgeklopt eigeel zodat ze een mooie goudgele kleur krijgen.
-Plaats gedurende 10 minuten in de oven.
SAUS :
-Breng de witte wijn met de cognac aan de kook.
-Zet het vuur laag en laat gedurende 3 minuutjes zachtjes sudderen.
-Voeg de fond toe en laat gedurende 5 minuten zachtjes inkoken.
-Doe vervolgens de room erbij en laat inkoken tot sausdikte.
-Smelt ondertussen in een pan de suiker met de azijn en laat inkoken tot stroop.
-Voeg de stroop toe aan de saus samen met de porto.
-Meng er de groene peper door en breng op smaak met peper en zout.
GESTOOFDE KOOL :
- Ontdoe de kool van de bladeren en was ze verschillende malen in stilstaand water. Snijd er de grote nerven uit en snijd de rest van de bladeren in grove stukken. Kook de kool in gezouten water zonder deksel.
-Als de kool gaar is, giet je ze af en verfris je ze meteen onder koud stromend water. Hak de kool heel fijn.
-Breng ze samen in een kom, met de boter, wat melk en wat paneermeel.
-Indien je een heel fijne kool wil, kan je ze nu mixen met een handmixer.
-Stoof de kool op en kruid met peper, zout en nootmuskaat.
COULLIS POMPOEN :
-Voorverwarm de oven op 180°C.
-Snijd de pompoen in 8 stukken en verwijder de pitjes.Plaats ze in een ovenschaal en besprenkel met olie.
-Plaats 45 minuten tot een uur in de oven totdat de pompoen door en door gaar is.
-Schraap het pompoenvlees van de schil en pureer het geheel.
-Wrijf de pulp door een fijne zeef zodat je een zalfje van pompoen overhoudt.
-Verwarm terug en proef af met peper en zout.

Tags

Bron

Mijn verstand



Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van marcdepester
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top