Vietnamees getinte andijviestamppot met tofu en cashewnoten

  • Fusion, Hoofdgerecht
  • 30-60 min.
  • Geplaatst op 03-12-2017

Tofu is bij veel mensen onbegrepen en onbemind, zelfs bij fanatieke vegetariërs die er toch echt wel open voor staan. Marinades slagen vaak niet en het wil nog wel eens een rubberachtig, smakeloos geheel worden. De truc is om eerst wat vocht uit de tofu te persen of te koken, en pas daarna de marinade of saus toe te voegen, die dan veel beter wordt opgenomen door de (nu wat uitgedroogde) sponsstructuur van de tofu. Dit recept gebruikt smaken uit de Vietnamese keuken, die uitstekend samengaan met een Hollandse andijviestamppot. De tofublokjes vervangen de traditionele spekjes en brengen dezelfde hartigheid, maar dan met een lekkere Oosterse twist. Cashewnoten maken het helemaal af en geven het gerecht een fijne bite. 

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
1,2 kg kruimige aardappelen
500 g gesneden andijvie
1 blok tofu (+/- 400 g)
150 g. cashewnoten (ongezouten)
3 teentjes knoflook
1 stukje verse gember, ong. 5 cm
+/- 3 el. zonnebloemolie
1 el. sesamolie
1 limoen
2 el. vissaus, of plantaardig alternatief (bijv. sojasaus of maggi)
2 tl. (bruine) suiker
1 el. sambal (optioneel)
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
Aardappelstamper

Bereidingswijze

Snijd de tofu in kleine blokjes, maar houd ze bijeen in een blok. Bestrooi met een snufje zout, wikkel in enkele vellen stevig keukenpapier, en leg op een snijplank of bord. Leg hierop nog een snijplank of ander vlak voorwerp (bijv. de onderkant van een grote pan), en pers zoveel mogelijk vocht eruit door erop te drukken (maar zonder te tofu plat te drukken). Plaats er dan wat gewicht op, bijv. wat grote conservenblikken of flessen frisdrank, en laat dit zo staan terwijl je verder gaat met de bereiding.

Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken. Kook in ca. 20 minuten helemaal gaar, in een klein laagje water (de aardappelen moeten net onder staan) met een flinke snuf zout.

Schil en rasp de gember, en pers de knoflook. Verhit 1 el. zonnebloemolie en de sesamolie in een grote Koekenpan of wok. Bak de tofublokjes op hoog vuur goudbruin, maar niet kurkdroog. Zet het vuur lager en voeg de knoflook en gember toe. Bak even mee zodat het rauwe van de knoflook eraf is. Voeg nu de suiker, vissaus* en het sap van de limoen toe, en naar smaak wat sambal. Roer alles door elkaar terwijl je het vocht laat inkoken, zodat de tofu bedekt wordt met een kleverig laagje saus.

(*Vissaus is niet vegetarisch, want wordt gemaakt van vis. Voor een volledig plantaardige maaltijd kun je dit vervangen door bijv. sojasaus of maggi.)

Giet de aardappelen af maar bewaar een kopje van het kookvocht. Stamp de aardappelen fijn. Roer de tofu, een beetje zonnebloemolie en het kookvocht erdoor om er een smeuiige, gladde puree van te maken. De puree mag niet te droog zijn.

Zet de pan met puree terug op een laag vuur. Schep de puree naar een kant van de pan, en voeg aan de andere kant een grote hand andijvie toe. Roer dit door elkaar, en herhaal tot alle andijvie is toegevoegd.
Dien op en bestrooi met de (grofgehakte) cashewnoten.

Serveertip

Voor een meer traditionele spekjessmaak kun je de limoen en vissaus vervangen door wat "liquid smoke" of gerookt paprikapoeder, en sojasaus.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten