Ovenschotel zuurkool met appeltjes confit de canard of hachee

  • Internationaal, Ovenschotel
  • 20-30 min.
  • Geplaatst op 28-11-2017
  • Ovenschotel zuurkool met appeltjes confit de canard of hachee

    Ovenschotel zuurkool met appeltjes confit de canard of hachee

    Ovenschotel zuurkool met appeltjes confit de canard of hachee

  • Ovenschotel zuurkool met appeltjes confit de canard of hachee

    Ovenschotel zuurkool met appeltjes confit de canard of hachee

    Ovenschotel zuurkool met appeltjes confit de canard of hachee

  • Ovenschotel zuurkool met appeltjes confit de canard of hachee

    Ovenschotel zuurkool met appeltjes confit de canard of hachee

    Ovenschotel zuurkool met appeltjes confit de canard of hachee

Uit Frankrijk hadden we nog een blik confit de canard staan. Meestal eten we de eendenpootjes apart, lekker even gegrild met een knapperig korstje uit de oven.
Deze keer wilde ik eens iets anders doen en bedacht deze ovenschotel.
We hadden gasten die dit - net als wij - verrukkelijk vonden.
De eend met de zuurkool was een perfecte combinatie.
In plaats van eend kun je in deze schotel ook heel goed zachte stukjes rundvlees of hachee gebruiken. Ook heel lekker.

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
Aardappelpuree:
plm. 800 gram kruimig kokende aardappelen
100 ml slagroom of kookroom + 100 ml melk
10 gram boter

Zuurkool:
500 gram verse zuurkool
20 gram boter
1 kleine ui, gepeld en gesnipperd
1 dl witte wijn
1 laurierblad
plm. 10 jeneverbessen gekneusd
wat versgemalen zwarte peper
2 theelepels karwijzaad (kan ook zonder)
(is de zuurkool erg zuur meng er dan wat suiker of honing door)

3 middelgrote appels, liefst Elstar, geschild, klokhuis verwijderd, in smalle schijfjes gesneden

1 groot blik confit de canard (eenden pootjes) (inhoud plm. 4 à 5 stuks)

paneermeel en wat extra klontjes boter voor de bovenkant van de schotel
Boodschappen bestellen
Voedingswaarde per portie
Voedingswaarde Eenheid
Energie 492,09 kcal
Koolhydraten 57,95 g
Eiwitten 7,93 g
Vetten 21,04 g
Benodigdheden
Aardappelstamper of gewone mixer
2 pannen
ovenschaal

Bereidingswijze

Verwarm de confit de canard uit het blik op een lage warmtebron.
Haal de eend uit het vet. Verwijder het vel en de botjes en verdeel het eendenvlees in kleine stukken. (Bewaar het vet om er later bijv. aardappelen in te bakken; ook lekker door de zuurkool of rode kool).

Kook de aardappelen gaar in water met zout. Laat de aardappelen goed droogstomen.
Stamp de aardappelen fijn en roer er 100 ml slagroom, 100 ml melk en een klontje boter door. Maak de puree op smaak met peper en zout.

Zuurkool:
Smelt de boter in de pan.
Bak hierin de gesnipperde ui glazig.
Voeg de zuurkool, laurierblad, jeneverbessen, karwijzaad en peper toe. Roer alles goed door.
Doe de witte wijn erbij en breng alles aan de kook.
Laat de zuurkool op een lage warmtebron plm. 20 minuten zachtjes koken zonder deksel op de pan. Het vocht moet na die tijd helemaal verdwenen zijn.

Verwarm de oven voor op 220 graden boven- en onder warmte of 200 graden hete lucht.

Verdeel de zuurkool over de bodem van de ovenschaal.
Verdeel hierover de appelschijfjes (bewaar wat schijfjes appel voor de bovenkant)
Doe er daarna een laag over met stukjes eend (zie foto).
Over de eend verdeel je de aardappelpuree.
Dan nog wat schijfjes appel over de puree.
Strooi wat paneermeel over de schotel en verdeel ook nog wat klontjes boter over de puree.
Zet de schaal plm. 30 minuten in het midden van de voorverwarmde oven tot de appeltjes en de puree een goudbruine kleur hebben gekregen.

Serveertip

In plaats van de eend is lekker zacht rundvlees, gehakt of hachee ook heel lekker in deze schotel.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten