1. Home
  2. Recepten
  3. Indonesische keuken
  4. Sambal Goreng boontjes

Sambal Goreng boontjes

Door: rogerjacobs

  • Indonesisch, Buffet
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op 19-11-2017

Ingrediënten 8 personen


Recept is voor 10 personen / 10 schepjes, als het onderdeel is van een rijsttafel

1000 gram verse sperciebonen
4 tenen knoflook
3 rode uien
2 stengels sereh
1/2 theelepel trassi
2 blaadjes Daon Salaam (Indische laurier)
1 stuk gember van 2 cm schoon
1 tomaat
1 scheut zonnebloemolie
1 halve rode parika
1 verse rode peper grof gesnipperd met zaadjes
1 theelepel sambal
1 blikje santen
1 theelepel laos of 1 cm verse laos
1 bouillonblokje (groentebouillon)
1 stuk gula Jawa of basterd suiker, of rietsuiker (Ongeveer 1 eetlepel)
- peper en zout

1 blok tofu
Zonnebloem of slaolie om de tofu te frituren


Verder heb je nodig


Grote wok voor het frituren van de tofu
pan voor de boontjes te blancheren
pan met dikke bodem voor het gerecht

Sambal Goreng boontjes
Sambal Goreng boontjes
Sambal Goreng boontjes
Sambal Goreng boontjes
Sambal Goreng boontjes
Sambal Goreng boontjes
Sambal Goreng boontjes
Sambal Goreng boontjes
Sambal Goreng boontjes
Sambal Goreng boontjes
Sambal Goreng boontjes
Sambal Goreng boontjes
Sambal Goreng boontjes
Sambal Goreng boontjes
Sambal Goreng boontjes
Sambal Goreng boontjes
Sambal Goreng boontjes
Sambal Goreng boontjes

Recept geleerd van mij Indonesische oma. Dit maakte ze altijd bij de rijsttafel.


 

Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Maak de spercieboontjes schoon en snij ze doormidden.
Blancheer de boontjes in ruim kokend water met zout, gedurende twee minuten.
Giet de boontjes af en spoel ze af met koud water. zet ze apart voor later

Vooraf:
- Snipper de uien en paprika
- Van de sereh stengel haal je van het dunne droge bovenste gedeelte 3 cm af en gooi dit weg weg. Haal buitenste blad er af (Weggooien) en snij de gepelde sereh voorzichtig overlangs in de lengte doormidden.
Dan leg je de sereh op een snijplank en sla met de achterkant van een koksmes of ander bot voorwerp op de sereh om de aroma's los te maken.

De gember schillen en in dunne schijfjes snijden. Kneus met de achterkant van koksmes de schijfjes om de aromas vrij te maken.

Je kunt alle verse kruiden ook oelekken, of fijn pureren, maar dit is de gemakkelijke snelle versie.

Vervolgens pak je een pan met dikke bodem voegt een ruime scheut zonnebloemolie toe en fruit op matig vuur de fijngesnipperde ui, paprika en geperste knoflooktenen uit.
Voeg de daon salaam, sereh, gember, rode chilie, laos (vers of poeder) toe. Voor de geoeffende eter voeg je nog een theelepel sambal toe en fruit deze mee.

Draai het vuur op laagste stand en op matige hitte voeg je de trassi toe
Fruit dit geheel tot de uien glazig zijn en de trassi opgelost is.

Voeg dan de boontjes en het blikje santen toe. Voorzichtig omroeren
Dan de in blokjes gesneden tomaat toevoegen.
Maak het gerecht op smaak met peper en zout en voeg een bouillonblokje toe.

Draai dan redelijk snel het vuur laag. Zo voorkom je dat de boontjes doorgaren.
Verhit het gerecht weer als je de rijsttafel gaat serveren.

Snij de tofu in kleine blokjes van ongeveer 1 a 2 cm (dobbelsteentjes) en dep deze droog met theedoek of keukenrol
Verhit de olie tot ongeveer 180 graden (testen met houten lepel in olie. dan gaat deze licht bruissen)
Frituur in ruime pan met olie in wok de blikjes tofu tot ze goudbruin zijn.
Laat deze uitlekken op een keukenrol

Voeg de tofu op het laatst toe en roer deze dan door het gerecht. De smnaken kunnen zich dan heerlijk vermengen.

Maak dit gerecht bij voorkeur een dag van tevoren om de smaken goed door het gerecht te laten trekken.
Eventueel kun je in plaats van de verse kruiden ook de gedroogde versie nemen. Wat ik soms ook doe is naast de verse kruiden ook half theelepeltje gedroogde kruiden (Sereh) en Gember (Djaheh)er bij doen.

Tags, , ,



Reacties (1)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van rogerjacobs
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top