1. Home
  2. Recepten
  3. Nagerecht
  4. Europese keuken
  5. Meringue
  6. Meringue kerstboomtaart

Meringue kerstboomtaart

  • Europees, Nagerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op 13-11-2017

Ingrediënten 10 personen


MERINGUE
150 g eiwit
½ tl wijnsteenpoeder (cream of tartar)
300 g suiker
1 tl vanillepasta
beetje maïzena om te bestuiven
SAUS
150 g diepvriesbosvruchten
100 ml rode port of rode wijn
2-3 el suiker
½ tl kaneel
VULLING
150 g gekoelde kokosmelk (blik)
100 g mascarpone + 200 ml slagroom, gemengd
100 g poedersuiker
1 tl vanillepasta
¼ tl kokosextract
GARNERING
150 g verse frambozen
witte-chocoladetruffels (optioneel)


Verder heb je nodig


Bakpapier
2 bakplaten
(liefst staande) mixer met kom
spuitzak met groot stervormig mondstuk
zeef
taartschaal minimaal 16 cm Ø


Meringue kerstboomtaart
Meringue kerstboomtaart

Meringue, frambozen, mascepone, chocolade truffels! Zo veel lekkers in een taart, ben je al overtuigt? Met een beetje geduld zet jij deze fantastische taart op tafel en iedereen zal versteld staan van jou prachtige creatie. Als toetje, bij de koffie of gewoon tussendoor, deze taart gaat er altijd wel in. Wij helpen jou stap voor stap deze topper in elkaar te zetten. 

Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze

1.
Verwarm de oven voor op 150°C, met twee roosters net boven en onder het midden.
Teken rond bijvoorbeeld borden drie cirkels van 16, 11 en 7 cm op een vel bakpapier. Groter kan ook, als ze onderling maar steeds een paar centimeter in doorsnede verschillen zodat je ze als €kerstboom' kunt stapelen.
Ga voor de onderste laag uit van de omvang van de schaal waarop je de taart serveert.
2.
Zorg dat er geen spoortje dooier bij het eiwit terecht komt en dat de kom en de gardes van de (staande) mixer vetvrij zijn. Klop eiwitten met wijnsteenpoeder eerst op matige snelheid schuimig. Verhoog langzaam de snelheid en klop tot er zachte pieken ontstaan. Voeg nu lepel voor lepel, terwijl de mixer klopt, suiker toe en klop door tot eiwitschuim glanst en stevige pieken vormt. Klop vanillepasta erdoor.
3.
Leg vellen bakpapier op bakplaten en bestuif licht met maïzena. Vul de getekende cirkels met behulp van een lepel met een laag eiwitschuim en strijk glad. Schep resterende eiwitschuim in de spuitzak en spuit er op een extra vel bakpapier mooie toefjes van.
4.
Schuif de bakplaten op de roosters in de oven en bak de schuimcirkels 1½-2 uur tot de bovenkant droog aanvoelt. Wissel de bakplaten halverwege om. Zet de oven uit en de ovendeur open en laat de meringue in de oven volledig afkoelen.
5.
Doe intussen alle ingrediënten voor de saus in een sauspan en breng aan de kook. Draai het vuur lager en laat nog 5-10 minuten sudderen tot al het fruit zacht is. Laat afkoelen. Schenk de ontstane siroop door een zeef in een kom.
6.
Klop voor de vulling kokosmelk met mascar-
pone-slagroommengsel tot zachte pieken. Voeg poedersuiker, vanillepasta en kokos-
extract toe en klop verder tot zich stevige pieken vormen. Schep de kokosroom in de spuitzak.
7.
Leg de onderste schuimcirkel op de taartschaal. Spuit er een laag kokosroom op en verdeel er wat frambozen en eventueel truffels over. Maak zo ook de volgende lagen en eindig met de kleinste schuimcirkel of met wat toefjes meringue. Druppel vlak voor je de taart serveert de bosvruchtensaus erover.

Bron

Smult



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van Smu1webmagazine


Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van Smu1webmagazine
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top