Zuurkoolschotel uit de slowcooker

  • Pools, Hoofdgerecht
  • > 120 min.
  • Geplaatst op 25-10-2017
  • Zuurkoolschotel uit de slowcooker

    Zuurkoolschotel uit de slowcooker

    Zuurkoolschotel uit de slowcooker

Nu het buiten zo lekker koud is en er zelfs wat sneeuw te zien is, is het tijd voor een heerlijke winterse zuurkoolschotel. Dit recept is afgeleid van het Poolse gerecht Bigos. Bigos bevat altijd (veel) varkensvlees, karwijzaad en uiteraard zuurkool.  Ik besloot in deze trant verder te gaan, want wauw wat zag dat er lekker uit.Wij aten dit gerecht op de dag dat ik het ook gemaakt had. We hadden echter zo'n pan vol dat we het de volgende dag nog een keer konden eten. En jemig, het was toen zelfs nog lekkerder dan de eerste keer! Echt ik kan dit recept alleen maar aanraden, ik vond het heerlijk. Volgende keer bewaar ik het dan wel voor de volgende dag want dan is het nóg lekkerder.Ik gebruikte als vlees zuurkoolspek, varkenslappen en rookworst. Wil je dit liever anders? Geen probleem, gebruik gerust salami, hamlappen of zelfs rundvlees.

Deel dit recept

Ingrediënten 5 personen
500 gr zuurkool

200 gr zuurkoolspek, in reepjes

400 gr varkenslapjes, in blokjes

1 grove rookworst, in plakjes

2 uien, grof gesneden

1 rode paprika, in grove stukjes

1 groene paprika, in grove stukjes

3 tenen knoflook, geperst

1 tl marjolein

1 tl karwijzaad

1 tl pikant paprikapoeder

1 blikje tomatenpuree

400 gr tomaten blokjes

2 el worchester

200 ml rode wijn

15 pruimen, doormidden (optioneel, geeft een zoete smaak)

stuk of 10 aardappels, geschild en in stukken

scheutje tabasco
Boodschappen bestellen
Voedingswaarde per portie
Voedingswaarde Eenheid
Energie 747,00 kcal
Koolhydraten 53,78 g
Eiwitten 37,80 g
Vetten 35,99 g
Benodigdheden
Slowcooker

Bereidingswijze

Zet een grote pan op het vuur en bak hierin het spek en de varkenslapjes rondom bruin. Bestrooi met zout en peper. Voeg het karwijzaad, de marjolein, de paprika's en de uien toe, laat een minuut of 5 meebakken. Voeg nu de knoflook en het paprikapoeder toe, bak 1 minuut mee. Nu de tomatenpuree erbij, 3 minuten laten meebakken en dan afblussen met de rode wijn. Laat dit 5 minuten sudderen.

Doe het mengsel over in de slowcooker. Voeg nu de zuurkool, tomatenblokjes, pruimen, aardappels, worchester, scheutje tabasco toe. Kruiden met zout en peper. Meng goed door elkaar. Kook ongeveer 5 uur op low, prik in de aardappels om de gaarheid te controleren, niet goed gaar dan nog iets langer. Voeg het laatste half uur de rookworst pas toe. Klaar? Proef of de zuurkool voldoende op smaak is en voeg anders nog wat worchester, peper en zout of kruiden toe.

Bron

cuisinevansabine

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

magdas avatar
magdas 25-10-2017

Ik denk dat het inderdaad beter is Petra, mijn aardappels vond ik netaan gaar, mochten iets gaarder zijn, dus apart koken lijkt me een goede optie. Dank voor jullie reacties. Het is in ieder geval een heerlijk recept.

parel62 avatar
parel62 25-10-2017

Neem deze ook mee is weer eens wat anders Magdas bedankt voor het delen en wat Petra zegt ik pas het ook even aan en misschien heb jij een antwoord op onze vraag en lukt dit wel in de slowcooker . groetjes

pwiggers avatar
pwiggers 25-10-2017

Ik neem dit lekkere recept graag mee Magda. Lijkt me heerlijk. Ik heb wel de ervaring dat aardappelen samn met zuurkool niet gaar worden vanwege het zuur.I sdat dan wel het geval in de slowcooker? Is het niet beter de aardappelen apart voor te koken enlater met bijvoorbeeld de worst toete voegen?

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten