1. Home
  2. Recepten
  3. Hoofdgerecht
  4. Poolse keuken
  5. Zuurkoolschotel uit de slowcooker

Zuurkoolschotel uit de slowcooker

  • Pools, Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op 25-10-2017

Ingrediënten 5 personen


500 gr zuurkool

200 gr zuurkoolspek, in reepjes

400 gr varkenslapjes, in blokjes

1 grove rookworst, in plakjes

2 uien, grof gesneden

1 rode paprika, in grove stukjes

1 groene paprika, in grove stukjes

3 tenen knoflook, geperst

1 tl marjolein

1 tl karwijzaad

1 tl pikant paprikapoeder

1 blikje tomatenpuree

400 gr tomaten blokjes

2 el worchester

200 ml rode wijn

15 pruimen, doormidden (optioneel, geeft een zoete smaak)

stuk of 10 aardappels, geschild en in stukken

scheutje tabasco


Verder heb je nodig


Slowcooker


Zuurkoolschotel uit de slowcooker
Zuurkoolschotel uit de slowcooker

Nu het buiten zo lekker koud is en er zelfs wat sneeuw te zien is, is het tijd voor een heerlijke winterse zuurkoolschotel. Dit recept is afgeleid van het Poolse gerecht Bigos. Bigos bevat altijd (veel) varkensvlees, karwijzaad en uiteraard zuurkool.  Ik besloot in deze trant verder te gaan, want wauw wat zag dat er lekker uit.Wij aten dit gerecht op de dag dat ik het ook gemaakt had. We hadden echter zo'n pan vol dat we het de volgende dag nog een keer konden eten. En jemig, het was toen zelfs nog lekkerder dan de eerste keer! Echt ik kan dit recept alleen maar aanraden, ik vond het heerlijk. Volgende keer bewaar ik het dan wel voor de volgende dag want dan is het nóg lekkerder.Ik gebruikte als vlees zuurkoolspek, varkenslappen en rookworst. Wil je dit liever anders? Geen probleem, gebruik gerust salami, hamlappen of zelfs rundvlees.

Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Zet een grote pan op het vuur en bak hierin het spek en de varkenslapjes rondom bruin. Bestrooi met zout en peper. Voeg het karwijzaad, de marjolein, de paprika's en de uien toe, laat een minuut of 5 meebakken. Voeg nu de knoflook en het paprikapoeder toe, bak 1 minuut mee. Nu de tomatenpuree erbij, 3 minuten laten meebakken en dan afblussen met de rode wijn. Laat dit 5 minuten sudderen.

Doe het mengsel over in de slowcooker. Voeg nu de zuurkool, tomatenblokjes, pruimen, aardappels, worchester, scheutje tabasco toe. Kruiden met zout en peper. Meng goed door elkaar. Kook ongeveer 5 uur op low, prik in de aardappels om de gaarheid te controleren, niet goed gaar dan nog iets langer. Voeg het laatste half uur de rookworst pas toe. Klaar? Proef of de zuurkool voldoende op smaak is en voeg anders nog wat worchester, peper en zout of kruiden toe.

Bron

Cuisinevansabine



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van magdas


Reacties (3)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van magdas
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top