
1 kg aardappels in stukken, versgemalen zwarte peper en zout, 50 g boter, 100 g fijn geraspte parmezaanse kaas, 2 el fijngehakte platte peterselie, 100 g bloem, 2 eieren losgeklopt, 150 g amandelschaafsel
Pureestamper, frituurpan, 3 diepe borden, keukenpapier
Dit heerlijke recept is bedacht door onze eigen Smult redactie, speciaal voor de herfst editie van Smult. Dit nummer staat boordevol herfstkost klassiekers, maar dan met een nieuwe twist.
Dit recept is ideaal voor als je eens wat anders wilt dan patat. Het staat gezellig op tafel en is daarnaast ontzettend lekker.
1. doe aardappels met wat zout en een laag water in een pan, breng aan de kook, zet vuur laag en kook in 20 minuten gaar.
2. Giet aardappels af, laat ze even uitdampen in een vergiet en stamp ze helemaal fijn met de pureestamper. Voeg boter, Parmazaansekaas en peterselie toe en stamp opniieuw. Breng goed op smaak met peper en zout.
3. Verwarm frituurpan voor.
4. Doe bloem in een van de borden, losgeklopt ei in het 2e en amandelschaafsel in het laatste.
5. vorm 16 tot 20 kleine worstjes van de aardappelpuree. Is de puree te zacht, laat hem dan eerst een halfuurtje opstijven in de koelkast.
6. rol elk pureeworstje door bloem en schud het teveel eraf . Haal door het ei en dan door amandelschaafsel. Werk zorgvuldig zodat de kroketjes een mooi knapperig laagje krijgen.
7. Bak de aardappelkroketjes in porties 2 tot 3 minuten in de frituurpan, tot ze goudbruin en knapperig zijn. Laat ze uitlekken op keukenpapier.
Serveer met mayonaise en smullen maar.
Smult