Bruine bonen potje van Oma
- Nederlands, Hoofdgerecht
- 10-20 min.
Mijn moeder maakte op zaterdag vaak bruine bonen of kapucijners omdat dit behoorlijk snel klaar was en we het allemaal erg lekker vonden. Ik was dit recept bijna vergeten tot ik het een tijdje terug weer tegenkwam. Ik heb het recept een beetje aangepast aan de tegenwoordige tijd, maar de basis is hetzelfde gebleven (bruine bonen, spek, stroop en appeltjes).
Mijn moeder gebruikte toen wel veel meer spek, wij vinden dit een goede hoeveelheid.
Ingrediënten 2 recipe.people
1 literpot bruine bonen, in een vergiet afgespoeld onder warm water en goed uitgelekt.plm. 100 gram mager gerookte spek in blokjes of reepjes
1 flinke ui, gepeld en gesnipperd
1 flinke appel, liefst Elstar, geschild, klokhuis verwijderd, in blokjes gesneden.
1 rode punt paprika, schoongemaakt in kleine blokjes gesneden
1 dunne prei, schoongemaakt in smalle ringen gesneden
1 eetlepel witte natuurazijn
1 eetlepel milde mosterd
4 eetlepels keukenstroop
2 theelepels gedroogde tijm
Voedingswaarde per portie
Voedingswaarde | Eenheid |
---|---|
Energie | 918,87 kcal |
Koolhydraten | 118,39 g |
Eiwitten | 44,80 g |
Vetten | 20,22 g |
Benodigdheden
Hapjespan of wokvergiet
Bereidingswijze
Bak het spek in een drogepan knapperig en bruin.
Voeg de gesnipperde uien toe en bak deze mee tot ze lichtbruin zien.
Bak de preiringen een paar minuten mee tot ze zacht zijn geworden.
Voeg de tijm, gesnipperde paprika en de appel toe en bak 2 minuten mee.
Doe de goed uitgelekte bruine bonen erbij en warm alles goed door.
Maak op smaak met de azijn, mosterd en stroop.
Serveertip
Lekker met een groene salade.
(Je kunt hier aardappels bij eten of aardappelpuree, maar wij eten de bonen altijd zonder aardappelen en met een salade of appelmoes.