Surinaamse pom
- Surinaams, Hoofdgerecht
- 60-120 min.
Ik ben gek op Surinaams eten. Dit is een heerlijk recept. Ik ben er een beetje mee gaan experimenteren en dit is mijn recept geworden.
Ingrediënten 6 personen
1 kilo pomtayer (ontdooit, bevroren te koop bij de toko of Surinaamse winkel)1 kilo kippendijen (in grove stukken gesneden)
250 gram piccalilly
4 eetlepels tomatenketchup
4 tomaten ( in blokjes gesneden)
2 uien (gesnipperd)
3 tenen knoflook (in plakjes gesneden)
1 adjuma peper (grof gesneden)
8 eetlepels tomatenpuree (4 voor bij de kip en 4 voor door de pomtayer)
1 bosje bladselderij (gesneden, de helft voor door de pomtayer en de helft voor door de kip)
3 eetlepels Greensweet Stevia Erytritol suiker (of normale witte suiker)
sap van 2 perssinaasappels
4 eetlepels ketjap manis
250 gram zoutvlees (te koop bij de Surinaamse winkel, 0.5 uur gekookt en in stukjes gesneden)
6 eetlepels witte rum
1 theelepel 5-spices kruiden
1 theelepel nootmuskaat
3 kleine maggiblokjes (verkruimeld)
verse zwarte peper
1 theelepel zout
flinke scheut zonnebloemolie
bakboter (in blokjes)
Voedingswaarde per portie
Voedingswaarde | Eenheid |
---|---|
Energie | 672,17 kcal |
Koolhydraten | 32,13 g |
Eiwitten | 40,91 g |
Vetten | 37,26 g |
Benodigdheden
Ovenschaal en een ovenBereidingswijze
Kook het zoutvlees in 0,5 uur zacht. Water koken met vlees erin, als het kookt, afgieten, nieuw water in de pan, opnieuw aan de kook brengen en dan 30 minuten laten koken. Snij dan in kleine stukjes.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Voeg de piccalilly, tomatenketchup, suiker, het zout, sinaasappelsap, witte rum, 4 eetlepels tomatenpuree en de helft van het bosje selderij toe aan de pomtayer. Roer door elkaar en zet apart.
Verhit de olie in een wok en bak daarin de knoflook, de ui en de adjuma peper even aan. Voeg de andere 4 eetlepels tomatenpuree toe en roerbak even 2 minuutjes.
Voeg de kip en het gesneden zoutvlees toe. Strooi er zwarte peper overheen en roer door elkaar.
Voeg de 3 bouillonblokjes, de tomaten , de ketjap, de andere helft van de selderij, de nootmuskaat en de 5-spices kruiden toe.
Doe de deksel op de pan, zet het vuur laag en een half uurtje pruttelen.
Vet een ovenschaal in en vul de bodem met de pomtayer.
Doe daar bovenop de kip met zoutvlees met wat jus.
Verdeel daaroverheen de rest van de pomtayer, nog wat van de jus en de resterende 50 gram boter in blokjes.
Zet het gerecht 1 uur in het midden van de oven op 200 graden.
Eet smakelijk!
Serveertip
Pom kun je eten met rijst, salade of op een broodje. Zelf heb ik genoeg aan alleen de pom .
Je kunt de pom ook zonder het zoutvlees maken als je het niet kunt krijgen maar dan moet er misschien wel een extra bouillonblokje bij, ik heb dat zelf nog niet geprobeerd.