1. Home
  2. Recepten
  3. Hoofdgerecht
  4. Surinaamse keuken
  5. Surinaamse pom

Surinaamse pom

Door: SandraK1966

  • Surinaams, Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op 17-08-2017

Ingrediënten 6 personen


** 1 kilo pomtayer (ontdooit, bevroren te koop bij de toko of Surinaamse winkel)
** 1 kilo kippendijen (in grove stukken gesneden)
** 250 gram piccalilly
** 50 gram tomatenketchup
** 4 tomaten (gesneden)
** 2 uien (gesnipperd)
** 3 tenen knoflook (in plakjes gesneden)
** 3/4 adjuma peper (grof gesneden)
** 2 kleine blikjes (70 gram per stuk) tomatenpuree
** 1 bosje bladselderij (gesneden, de helft voor door de pomtayer en de helft voor door de kip)
** 3 eetlepels suiker
** 3 kleine maggiblokjes (de ouderwetse, die in de rood gele verpakking)
** 1 theelepel zout
** 2 perssinaasappels (uitgeperst)
** 4 eetlepels ketjap manis
** 250 gram zoutvlees (te koop bij de Surinaamse winkel, 1,5 uur gekookt en in stukjes gesneden)
** 6 eetlepels witte rum
** 1 theelepel 5-spices kruiden
** 1 theelepel nootmuskaat
** verse zwarte peper
** flinke scheut zonnebloemolie
** 75 gram bakboter (blue band, in blokjes, 25 gram om de ovenschaal in te vetten, 50 gram om over het gerecht te verdelen))


Verder heb je nodig


Ovenschaal en een oven

Surinaamse pom
Surinaamse pom
Surinaamse pom
Surinaamse pom
Surinaamse pom
Surinaamse pom
Surinaamse pom
Surinaamse pom
Surinaamse pom
Surinaamse pom
Surinaamse pom
Surinaamse pom
Surinaamse pom
Surinaamse pom
Surinaamse pom
Surinaamse pom
Surinaamse pom
Surinaamse pom
Surinaamse pom
Surinaamse pom
Surinaamse pom
Surinaamse pom
Surinaamse pom
Surinaamse pom
Surinaamse pom
Surinaamse pom
Surinaamse pom
Surinaamse pom

Ik ben gek op Surinaams eten. Dit is een heerlijk recept. Ik ben er een beetje mee gaan experimenteren en dit is mijn recept geworden.

Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze

** Kook het zoutvlees in 1,5 uur zacht. Snij in kleine stukken.

** Verwarm de oven voor op 200 graden.

** Zet alles gewassen, gesneden, afgepast en afgewogen klaar.

** Voeg de witte rum, één van de twee blikjes tomatenpuree (70 gram) en de helft van het bosje selderij toe aan de pomtayer. Roer door elkaar.

** Voeg dan de piccalilly, de tomatenketchup, de suiker, het zout en het sap va de sinaasappels toe. Roer dat er ook goed doorheen en zet apart.

** Verhit de olie in een wok en bak daarin de knoflook, de ui en de adjuma peper even aan. Voeg de kip en het voorgekookte, gesneden zoutvlees toe. Strooi er zwarte peper overheen en roer door elkaar.

** Voeg de 3 bouillonblokjes, de tomaten en de tomatenpuree toe en roerbak dit door elkaar. Voeg dan de ketjap, de andere helft van de selderij, de nootmuskaat en de 5-spices kruiden toe. Doe de deksel op de pan, zet het vuur laag en laat de kip met zoutvlees een half uurtje pruttelen.

** Vet een Ovenschaal in met 25 gram boter en vul de bodem met de pomtayer.

** Doe daar bovenop de kip met zoutvlees met wat jus.

** Verdeel daaroverheen de rest van de pomtayer, nog wat van de jus en de resterende 50 gram boter in blokjes.

** Zet het gerecht 1 uur in het midden van de oven op 200 graden.


** Eet smakelijk!

Tags, , ,

Serveertip

Pom kun je eten met rijst, salade of op een broodje. Zelf heb ik genoeg aan alleen de pom .

Je kunt het zoutvlees ook weg laten maar dan moet er misschien wel een extra bouillonblokje bij, ik heb dat zelf nog niet geprobeerd.



Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van SandraK1966
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top