1. Home
  2. Recepten
  3. Bakken
  4. Vlaai
  5. Pruimenvlaai
  6. Pruimenvlaai met frangipane en verse pruimen

Pruimenvlaai met frangipane en verse pruimen

  • Europees, Banket
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op 12-08-2017

Ingrediënten 10 personen


Voor het deeg:
400 gram bloem (gezeefd)
20 gram droge gist
100 gram (room)boter
50 gram suiker
150 gram lauwwarme melk of water
snuf zout

Frangipane:
100 gr boter, op kamertemperatuur
100 gr suiker
1 ei
100 gr gemalen amandelen (of amandelmeel)

Vulling:
1 kg (nog stevige) pruimen


Verder heb je nodig


Broodbakmachine (of zoek anders het recept voor een vlaaibodem)
Vlaaivorm (liefst met losse bodem)
keukenmachine (als je amandelen gebruikt ipv amandelmeel)


3 pruimenbomen, na elkaar rijp, dat gelukkig wel. Na pruimenjam, pruimenconfiture, pruimenchutney en pruimensap te hebben gemaakt, volgt hier een van de twee succesvol bevonden - uit verschillende bronnen samengestelde - recepten voor pruimenvlaai. Ik maak het deeg altijd voor twee vlaaien tegelijk in de broodbakmachine. Geen vieze handen van het degen en het is goed gerezen. 
Zie voor de andere pruimenvlaai het recept "Pruimenvlaai met custard en kruimelen"

Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Doe de ingrediënten voor de twee vlaaibodems in de BBM en kies het programma kneden of degen.
de BBM zal dan ongeveer 20-30 minuten kneden en ongeveer 45-60 minuten laten rijzen. Dit hangt af van uw merk en type BBM.
Ontpit ondertussen de pruimen en snijd ze in stukjes.
Maak de frangipane door de zachte boter en de suiker in een mengkom met een mixer tot een licht en romig geheel te kloppen. Voeg dan het ei toe en mix goed door. Mix vervolgens het amandelmeel erdoor.
Vet de vlaaivorm in met boter of bakspray.
Verwarm de over voor op 180 graden.
Rol de helft van het deeg, op een met bloem bestoven aanrecht, uit tot een ronde lap die groot genoeg is om de vlaaivorm (incl. opstaande rand) te bedekken.
Vouw de lap in vieren en klap hem in de vorm weer uit. Druk hem tegen de rand en snijd het deeg langs de rand af. Doe het restant eventueel bij de tweede helft van het deeg.
Smeer de frangipane over de bodem en vul verder af met de pruimen.
Bak de vlaai in ca 45 minuten af tot de rand goudbruin is en de pruimen zacht.

Dit recept is te vinden in:

Serveertip

Rol de rest van het deeg in huishoudfolie en bewaar het tot gebruik in de koelkast. Maximaal 24 uur. Vries het anders tot nader gebruik in.



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van nheerkens


Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van nheerkens
Leuk kookboek om te volgen
?
Tip van Smulweb
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top