Couscous met kip, gekarameliseerde uien en rozijnen (Couscous Tfaya)

  • Marokkaans, Hoofdgerecht
  • 20-30 min.
  • Geplaatst op 06-07-2017
  • Couscous met kip, gekarameliseerde uien en rozijnen (Couscous Tfaya)

    Couscous met kip, gekarameliseerde uien en rozijnen (Couscous Tfaya)

    Couscous met kip, gekarameliseerde uien en rozijnen (Couscous Tfaya)

De Arabische wereld is rijk aan de meest heerlijke gerechten met bijzondere smaakcombinaties. Zo ook dit couscousgerecht uit Marokko.

Zoet en hartig vormen een 'match made in heaven' met het zoete rozijnen en het hartige kippenvlees. Dit alles gecombineerd met zijdezachte couscous en knapperige amandelen. Al trek gekregen? 

Het recept is eigenlijk afkomstig van het wereldwijde web, maar heb ik naar mijn eigen smaak enigszins aangepast. Doe dat vooral ook, indien je dingen toe wilt voegen of weg wilt laten. Experimenteer en geniet dus van dit pareltje uit de Marokkaanse keuken!

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
- 400 gr. couscous
- 350 gr. kippendijen
- 5 grote uien, 1 ui gesnipperd de anderen in ringen gesneden
- 3 wortels, geraspt
- 0,5 bosje platte peterselie
- 3 teentjes knoflook, geperst
- 2 tl gemberpoeder
- 2,5 tl kaneel
- 0,4 l kippenbouillon
- handje rozijnen, geweld
- 2 el honing
- handje (blanke) amandelen
- (olijf)olie, om in te bakken
- zout en peper, naar smaak
Boodschappen bestellen
Voedingswaarde per portie
Voedingswaarde Eenheid
Energie 762,19 kcal
Koolhydraten 104,01 g
Eiwitten 34,41 g
Vetten 20,89 g
Benodigdheden
pan om couscous in te stomen, braadpan, koekenpan, maatbeker, tajine (is niet noodzakelijk, wel lekkerder!)

Bereidingswijze

1. Stoom of wel de couscous, zoals staat aangeven op de verpakking.
2. Verhit een beetje olie in een braadpan. Fruit hierin het gesnipperde uitje en knoflook ca. 5 minuten aan, voeg dan de kippendijen toe en bak rondom bruin aan.
3. Voeg de peterselie, 1 tl gember, 0,5 tl kaneel en de kippenbouillon toe aan de kip. Laat dit op laag vuur met het deksel op de pan ca. 30 minuten pruttelen tot de kip helemaal gaar is. Als je nog erg veel vocht hebt, kun je dit op hoog vuur wat inkoken. Kook niet alles in, want een beetje bouillon maakt de couscous straks juist lekker smeuïg. Breng op smaak met peper en zout.
4. Verhit een grote koekenpan op middelhoog vuur en bak de uien en wortels hierin tot ze helemaal bruin en zacht zijn en ook flink in volume geslonken. Dit duurt zeker 15 minuten. Voeg dan 2 tl kaneel, 1 tl gember, de rozijnen en honing toe. Laat op heel laag vuur karameliseren.
5. Rooster de amandelen in een droge koekenpan tot ze rondom bruin beginnen te verkleuren.
6. Trek de couscous los met een vork en voeg eventueel wat (olijf) olie toe aan de couscous om deze wat smeuïger te maken.
7. Serveer de couscous met daarop de kip en bouillon en daarbovenop de gekarameliseerde uien, wortels en rozijnen. Maak de couscous met ui, rozijnen en kip af met de amandelen.

Bron

https://www.dewereldopjebord.nl/couscous-met-ui-rozijnen-en-kip-couscous-tfaya/

Serveertip

Je kunt couscous klaarmaken, door het enkele minuten te wellen in gekookt water. Het is echter veel lekkerder om couscous op traditionele wijze te stomen. Dit kost misschien een beetje meer tijd, maar het is het wachten meer dan waard: gestoomde couscous is duizend-en-eenmaal lekkerder dan de gewelde variant!

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten