1. Home
  2. Recepten
  3. Nagerecht
  4. Engelse keuken
  5. Lemon curd
  6. Engelse tart met lemon curd en Earl-Grey/Lavendel botercreme

Engelse tart met lemon curd en Earl-Grey/Lavendel botercreme

  • Engels, Nagerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op 03-07-2017

Ingrediënten 8 personen


VOOR DE BODEM:
85 gr. boter
40 gr. suiker
1/2 zakje vanille suiker
125 gr. bloem
Een mespunt zout

VOOR DE LEMON CURD:
55 gr. boter (ongezout)
2 eieren
110 gr. suiker
2 citroenen

VOOR DE BOTERCREME:
235 ml. volle melk
3 eetlepels lavendel
2 theezakjes Earl-Grey thee
1 vanille stokje (merg)
140 gr. suiker
20 gr. maizena
2 eieren (waarvan 1 enkel dooier)
225 gr. boter
225 gr. mascarpone
een mespunt zout
1 citroen (voor het sap)


Verder heb je nodig


- Springvorm van 20cm omtrek (Ik gebruik een springvorm, want dat is makkelijker met opdienen. Het mooiste is
om hem in een gekartelde vorm te maken, zodat je echt die Engelse "tart" vorm krijgt)
- Elektrische mixer
- Bakpapier
- Droge bonen/rijst/steentjes
- Rasp
- Pot (voor de lemon curd)
- Thee-ei (voor de lavendel)


Engelse tart met lemon curd en Earl-Grey/Lavendel botercreme
Engelse tart met lemon curd en Earl-Grey/Lavendel botercreme

Ik wilde graar een taart maken met mijn moeder, die ik gevonden had op Pinterest. Het probleem was alleen dat het recept uit een blog kwam, en bestond uit links naar verschillende andere recepten. Ik wilde daarom elk losse recept doorspitten, om zo hier het gehele recept te kunnen plaatsen. Zo werd het voor ons makkelijker, maar hopelijk ook voor jullie!

Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Begin met het maken van de bodem. Deze moet namelijk eerst bakken, en daarna heel goed afkoelen, anders smelt de inhoud.

Mix in een kom de boter en suiker en voeg hier de vanille aan toe. Meng de bloem met het zout en voeg dit toe aan het boter/suiker mengsel. Mix dit tot een deeg. Haal het deeg uit de kom, en plaats dit op een, met bloem bestrooide, ondergrond en rol dit uit tot een dikte van 0,5 cm. Rol deze plak losjes om de deegroller, zodat je het makkelijk in de vorm kan leggen. Leg de lap deeg in de ingevette springvorm. Druk het deeg zachtjes aan zodat het deeg overal mooi rond valt.
Laat dit een half uurtje koelen in de koelkast (zodat het een beetje opstijft) Verwarm ondertussen de oven voor op 175 graden.
Neem een stuk bakpapier en leg dit stuk over de bodem en druk zachtjes aan, zodat het goed tegen het deeg aan zit. Vul deze met steentjes, droge bonen of rijst. Dit doe je zodat de bodem zijn vorm behoud tijdens het bakken.
Bak dit voor 20 minuten in de oven. Haal nu de folie met inhoud van het deeg, en prik met en vork een aantal gaatjes in de bodem met een vork. Plaats weer in de oven en bak nog 20 tot 25 minuten, tot het goudbruin ziet.
Hierna goed laten afkoelen.

Dan kan je beginnen met de lemon curd.
Rasp hiervoor de citroenen, pers ze uit en vang het sap op in een bakje. Smelt de boter voor 2 tot 3 minuten in de magnetron. Mix de eieren, suiker, het citroensap en de rasp door elkaar, en voeg hier de boter aan toe. Mix dit tot een glad mengsel. Zet dit wederom in de magnetron voor 5 min. op de hoogste stand, en roer tussendoor af en toe even met een vork. Let wel op, want het mengsel is gloeiend heet!
Het zal wat indikken, en is dik genoeg als het aan de vork blijft hangen. Giet de hete Lemon Curd in een pot en laat dit goed afkoelen in de koelkast.

Ik laat de taartbodem en lemon curd een nacht afkoelen.

Giet, als alles genoeg is afgekoeld, de lemon curd in de taartbodem. Als de lemon curd te dik is geworden, kan je dit een paar seconden opwarmen zodat het makkelijker te gieten is.
Zet dit aan de kant.

Als laatste de botercreme.
Breng de melk zachtjes aan de kook. Voeg hier de theezakjes en een thee-ei met de lavendel aan toe, dek af en laat 5 minuten trekken. Proef goed tussendoor, zodat het niet te bitter wordt door de thee.
Haal dan de theezakjes en thee-ei uit de melk. Wring de zakjes nog even uit, zodat je echt alle smaak in de melk krijgt.
Mix nu de maizena met het suiker, vanillemerg en de eieren + losse eidooiers. Breng de melk opnieuw zachtjes aan de kook. Op het moment dat het net kookt, schep 2 lepels van de hete melk door het eimengsel. Roer dit even met een pollepel en giet het gehele mengsel langzaam, al roerend, bij de kokende melk. Kook dit tot het dik en bubbelig wordt. Kook het sowieso voor een minuut, zodat alle maizena uitgekookt is.
Haal dit van het vuur, en giet het in een grote kom. Het mengsel moet nu afkoelen. Dit kan je doen door het in de koelkast te zetten, maar gaat sneller als je het langzaam roert/mixt.
Als je het toch in de koelkast wil afkoelen, zorg er dan voor dat het afgedekt is met plastic folie en als je het uit de koelkast haalt, mix het nog even op een medium stand, zodat het romig wordt.
Zorg er in beide gevallen voor dat het echt goed is afgekoeld, het mag in geen enkel geval meer warm of lauw zijn, anders smelt de boter en mascarpone als je het toevoegt.
Voeg nu de zachte boter toe per eetlepel, en roer dit tussendoor goed, zodat het een glad mengsel blijft. Doe hierna hetzelfde met de mascarpone.
Voeg nu de citroen, en het zout toe en mix goed. Het mengsel zou zacht en romig moeten zijn.

Vul een zakje met een gekartelde tuit met de botercreme. Draai kleine rondes van de creme. Begin met spuiten in het midden, en draai hier omheen. Zo krijg je een soort van rosetten van de creme. Doe dit rijkelijk over de hele top van de taart.

Bron

Pinterest



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van ZoeAlida


Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van ZoeAlida
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top