1. Home
  2. Recepten
  3. Hoofdgerecht
  4. Franse keuken
  5. Boeuf bourguignon
  6. Boeuf Bourguignon à la mij

Boeuf Bourguignon à la mij

Door: LuukSpee013

  • Frans, Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op 01-07-2017

Ingrediënten 4 personen


- geduld: het gerecht moet minstens 3 uur stoven
- 600 gr. runderriblappen, in blokjes van 2 bij 2 cm
- 300 tot 400 ml rode wijn (afhankelijk van stooftijd, dikte van de pan, etc.)
- 300 ml runderbouillon
- 2 grote winterpenen, in blokjes
- 2 stengels bleekselderij, in schijfjes gesneden
- 250 gr. champignons, in kwartjes gesneden
- 1 klein blikje tomatenpuree
- 4 tenen knoflook, grof gesneden
- 125 gr. zwarte olijven
- 125 gr. zilveruitjes
- 3 blaadjes laurier
- 1 bosje tijm
- 2 eetlepels bloem
- zout en peper, naar smaak
- olie of boter, om in te bakken


Verder heb je nodig


Stoofpan met een dikke bodem

Het eindresultaat

Smakelijk ziet de boeuf er misschien niet uit, maar lekker is het des te meer!

Smakelijk ziet de boeuf er misschien niet uit, maar lekker is het des te meer!

Boeuf Bourguignon is een klassieke Franse stoofschotel op basis van rundvlees en rode wijn en is bommetje vol smaak. 
Zoals bij zoveel culinaire klassiekers, zijn van dit recept talloze varianten in omloop en discussie over het authentieke recept is in Frankrijk dan ook altijd gaande. 

Zelf proefde ik boeuf bourguignon voor het eerst op vakantie in Parijs, waarnaar ik verliefd raakte op dit gerecht. Eenmaal thuis dook in kookboeken en het wereldwijde web, om zelf ook te kunnen maken wat ik in Parijs geproefd had. Door verschillende recepten met elkaar te combineren heb ik zo zelf een eigen variant van de boeuf bourguignon weten te fabriceren.
Misschien dus niet zo authentiek, zoals al die varianten uit Frankrijk, maar minstens even lekker. 
Mijn versie wil ik dan ook graag met jullie delen. 

Smakelijk!

Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze

1. Doe het rundvlees in een schaal en bestrooi het vlees met de bloem en een flinke hoeveelheid zout en peper. Roer alles door elkaar zodat iedere stukje vlees is bedekt met de bloem.
2. Verhit voldoende boter of olie in een stoofpan (of een andere pan met een dikke bodem). Wacht tot de boter bruin kleurt.
3. Schroei het vlees op hoog vuur dicht in de stoofpan.
4. Voeg de bleekselderij, wortel en knoflook toe en bak deze enkele minuten mee.
5. Zet het vuur iets lager en voeg de tomatenpuree bij het vlees en de groentes al roerend toe. Daarna de het laurier en de tijm toevoegen.
6. Blus het geheel af met de wijn en de bouillon en zet het vuur op z'n zachts (het liefst op een sudderpitje)
7. Laat het geheel tenminste 3 uur (maar nog langer is gewenst) op dit lage vuur stoven, totdat een groot deel van het vocht is verdampt en het vlees bijna uit elkaar valt.
8. Bak ondertussen de champignons in een klein beetje olie aan, totdat zij gaar zijn.
9. Voeg de champignons, zilveruitjes en champignons toe aan de boeuf bourguignon en laat deze nog ongeveer 10 minuten mee garen.
10. Verwijder de blaadjes laurier en het bosje tijm en breng de boeuf bourguignon eventueel op smaak met zout en peper.

Tags, , ,

Serveertip

*Serveer dit gerecht met aardappelpuree, (verse) pasta, rijst of (stok)brood en warme groentes of een frisse salade.



Reacties (1)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van LuukSpee013
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top