Verrassende tatin van Ottolenghi

  • Mediterraan, Hoofdgerecht
  • 30-60 min.
  • Geplaatst op 13-06-2017
  • Verrassende tatin van Ottolenghi

    Verrassende tatin van Ottolenghi

    Verrassende tatin van Ottolenghi

Deze hartige taart is een absolute topper!
Deze hartige taart bestaat uit een prachtige combinatie van zoete gekarameliseerde aardappeltjes, tomaatjes met een intense smaak en de geitenkaas zorgt voor extra smeuïgheid. 

Deel dit recept

Ingrediënten 6 personen

- 200 g cherrytomaatjes
- 2 el olijfolie, plus extra voor over de tomaatjes
- 500 g krielaardappeltjes, met schil
- 1 grote ui, in dunne ringen
- 40 g fijne kristalsuiker
- 10 g boter
- 3 takjes verse oregano
- 150 g harde geitenkaas, in plakken
- 200 g bladerdeeg, dun uitgerold
- zout en zwarte peper

Boodschappen bestellen
Voedingswaarde per portie
Voedingswaarde Eenheid
Energie 357,09 kcal
Koolhydraten 39,98 g
Eiwitten 11,41 g
Vetten 15,78 g

Bereidingswijze

1. Verhit de oven op 130 ' C. Snijd de tomaatjes doormidden en leg ze met de snijkant naar boven op een met bakpapier beklede bakplaat. Sprenkel er wat olijfolie over en bestrooi met zout en peper. Zet ze 45 - 60 minuten in de oven.
2. Kook intussen de aardappeltjes 25 minuten in kokend water met zout. Giet af en laat afkoelen. Snijd aan beide kanten een dun plakje af en snijd ze in 2 cm dikke plakken (de meeste kun je gewoon doormidden snijden).
3. Bak de ui in 10 minuten in olie met wat zout goudbruin.
4. Vet een taartvorm van ca 22 cm (ik heb een ronde vorm van 23 cm gebruikt, geen springvorm) in met olie en beleg de bodem met bakpapier.
5. Verhit in een steelpan de suiker en de boter op hoog vuur en blijf met een houten lepel roeren tot het een middelbruine karamel is. Giet de karamel rustig in de taartvorm en beweeg zodat de karamel gelijkmatig over de bodem verdeeld wordt. (werk snel, want de karamel wordt snel hard. Maar als de taart later weer in de oven staat, verdeelt het zich vanzelf over de bodem). Pluk de oreganoblaadjes van de takjes, scheur ze en verdeel ze over de karamel. (verse oregano koop je bij de Plus of bij de groenteboer).
6. Leg de aardappelschijfjes dicht tegen elkaar aan in de karamel (de karamel is inmiddels hard geworden). Druk voorzichtig de tomaatjes en de uien in de open ruimten en bestrooi ruim met zout en peper (ik heb ook nog wat gedroogde oregano erover gestrooid). Verdeel de plakjes geitenkaas gelijkmatig over de plakjes aardappel. Snijd een ronde plak uit het deeg die 3 cm groter is dan de vorm; leg hem over de taartvulling en druk de randen rondom langs de aardappel in de vorm. (ik heb een rol bladerdeeg van AH gebruikt. Gebruik je plakjes uit de diepvries dan moet je 200 g aan plakjes laten ontdooien en uitrollen tot een grote lap). Tot hier kun je de taart helemaal voorbereiden en tot 24 uur in de koelkast zetten.
7. Verwarm de oven tot 200 'C. Bak de taart 25 minuten in de oven, schakel de oven terug naar 180' C en bak de taart in nog circa 15 minuten gaar. Neem de taart uit de oven en laat hem 2 minuten staan. Zet een schaal of bord omgekeerd op de vorm en keer het geheel in een snelle beweging; til de vorm van de taart af. Dien hem heet of warm op.

Bron

Ottolenghi

Serveertip

Ik serveerde deze taart met een salade. Maar je kunt natuurlijk ook een stukje vlees erbij serveren

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten