1. Home
  2. Recepten
  3. Arabische keuken
  4. Flespompoen met gembertomaten en limoenyoghurt

Flespompoen met gembertomaten en limoenyoghurt

  • Arabisch, Vegetarisch
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op 12-06-2017

Ingrediënten 4 personen


- 1 middelgrote flespompoen (ca 800 g)
- 45 ml olijfolie
- 6 grote romatomaten, overlangs gehalveerd (500 g)
- 3 cm verse gemberwortel fijngeraspt (25 g)
- 1 rode chilipeper, zaadjes verwijderd en in kleine stukjes
- 2 tenen knoflook, fijngewreven
- 30 g donkere fijne ruwe rietsuiker
- grof zeezout en zwarte peper

Limoenyoghurt:
- 120 g Griekse yoghurt
- ¼ tl gemalen kardmonzaad
- fijngeraspte schil van een ½ limoen
- 1½ tl limoensap

Voor erbij:
- 15 g korianderblad
- 30 g cashewnoten, geroosterd en grofgehakt
- 10 g kant-en-klare gebakken uitjes



Flespompoen met gembertomaten en limoenyoghurt
Flespompoen met gembertomaten en limoenyoghurt

Uit het kookboek "Nopi" van Ottolenghi. 

Het is weer een prachtig boek geworden met veel bijzondere recepten. Dit recept is een groot succes hier in huis, de smaken van de zoete pompoen met de frisse yoghurt, de gedroogde gembertomaten en de crunch van de cashewnoten en de gefruite uitjes klopten weer helemaal. Kortom een topper!

Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze

1. Verhit de oven voor op 170' C en beleg een bakplaat met bakpapier. Leg daar de tomaten met de snijkant naar boven op en druppel er wat olijfolie over en bestrooi ze royaal met zeezout. Zet de bakplaat 80 minuten in de oven en laat de tomaten gaar worden.
2. Doe de gember, chilipeper, knoflook, suiker en een ¼ tl zout (ik gebruik iets minder) in een kleine kom van je foodprocessor en mix alles tot een puree. Lepel dit over de tomaten en zet ze nog 40 minuten terug in de oven en laat ze karameliseren. Laat ze afkoelen.
3. Snijd de pompoen overlangs doormidden, verwijder de pitten en snijd ze in 2½ cm dikke plakken. Laat de schil eraan zitten. Schakel de oven naar 240' C en beleg een bakplaat met bakpapier. Vermeng de pompoenplakken met 2 el olijfolie en bestrooi royaal met zout en peper. Spreid ze uit op de bakplaat en rooster ze 35-40 minuten in de oven tot ze goudbruin zijn. Laat ze afkoelen.
4. Roer alle ingrediënten voor de limoenyoghurt door elkaar met zout en peper (proef hoeveel limoen je erin wilt). Zet tot gebruik in de koelkast. De yoghurtsaus vond ik een beetje weinig, ik zou volgende keer iets meer maken.
5. Verdeel de pompoen op een grote schaal en schik de tomaten er tussenin. Sprenkel de limoenyoghurt erover, bestrooi met koriander, cashewnoten en de gebakken uitjes.

Bron

Uit het kookboek "Nopi" van Ottolenghi.



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van magdas


Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van magdas
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top