Focaccia: heerlijk Italiaans brood met olijfolie

  • Italiaans, Brood
  • > 120 min.
  • Focaccia: heerlijk Italiaans brood met olijfolie

    Focaccia: heerlijk Italiaans brood met olijfolie

    Focaccia: heerlijk Italiaans brood met olijfolie

  • Focaccia: heerlijk Italiaans brood met olijfolie

    Focaccia: heerlijk Italiaans brood met olijfolie

    Focaccia: heerlijk Italiaans brood met olijfolie

Iedereen die weleens in een Italiaanse bakkerij is geweest, kent ze wel: de gebobbelde, met oliedoordrengte wittebroden, soms voorzien van een lekkere topping. Focaccia heten ze. Het recept voor dit, van oorsprong Ligurische brood, heb ik gekregen van een goede vriend en amateurbakker uit Montecatini (Toscane).  

Met een goede oven, geduld een en beetje fantasie, ben je gelijk in Italië wanneer dit brood in de oven zijn goudgele kleur krijgt en een heerlijke geur verspreidt.
Buon Appetito! 

 

Deel dit recept

Ingrediënten 8 personen
- 500 gr. bloem
- 1 blokje gist
- 300 ml. lauwwarm water
- 1 eetlepel suiker
- 1,5 eetlepel fijn zout
- 50 ml olijfolie (kan ook iets meer zijn)
- 2 takjes rozemarijn
- flinke snuf grof zeezout
Boodschappen bestellen
Voedingswaarde per portie
Voedingswaarde Eenheid
Energie 296,51 kcal
Koolhydraten 47,72 g
Eiwitten 8,42 g
Vetten 7,37 g
Benodigdheden
Oven, evt. een keukenmachine en een hoop geduld (;) )

Bereidingswijze

1. Verwarm de oven voor op 220 C
2. Verbrokkel het blokje gist samen met de suiker in het water en roer dit goed door totdat alles in het water is opgelost. Laat dit 10 min. rusten.
3. Doe het bloem in een hoge kom en voeg hier 1 eetlepel olijfolie aan toe. Giet het water beetje voor beetje bij de bloem en roer het ondertussen goed door. Voeg ook het zout toe aan het deeg, maar zorg ervoor dat het water met de gist en het zout niet direct met elkaar in contact komen.
4. Begin het deeg te kneden. In eerste instantie zal dit nogal plakkerig zijn, maar dit zal naarmate er goed wordt door gekneed minder worden. Het deeg uit de kom halen en op een (met bloem bestoven) werkbank leggen, zodra dit deeg van plakkerig naar compact begint te transformeren. Kneed dit deeg stevig door gedurende 10 min.
5. Maak van het deeg een compacte bol en smeer deze in met olijfolie. Leg de bol terug in kom die tevens met olijfolie is besmeerd. Dek de kom af met een vochtige theedoek en laat het deeg voor 1,5 uur op een warme plek rijzen.
6. Haal het deeg uit de kom en pers alle lucht eruit. Kneed het opnieuw door voor 5 min. en rol het in 2 cm dikte uit over een geoliede bakplaat. Dek de bakplaat af met een vochtige theedoek en laat het deeg opnieuw rijzen voor 45 min.
7. Druk met de bolle kant van een lepel deukjes in het deeg zodat de bovenkant een gebobbelde structuur krijgt. Sijpel daarna nog enkele druppels olijfolie over het deeg en bestrooi het met zeezout en de naalden van de rozemarijn.
8. Leg de focaccia in de voorverwarmde oven en bak deze gedurende 15 tot 20 min. totdat de bovenkant mooi goudbruin is. Laat de focaccia daarna nog even afkoelen en serveer het bij voorkeur nog wanneer het nog een beetje warm is.

Serveertip

Dit recept is een basisrecept.
Verrijk het brood dan ook gerust met verschillende ingrediënten en toppings, naar gelang je dit zelf lekker vindt.
Zelf vind ik het bijvoorbeeld heerlijk om, alvorens het brood in de oven gaat, wat zongedroogde tomaatjes en olijven toe te voegen.

Dit recept is te vinden in:

Log in om een reactie te plaatsen

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

LuukSpee013 avatar
LuukSpee013

Doorsturen

Home Recepten