de ballen van de koning

  • Nederlands, Borrelhapje
  • > 120 min.
  • Geplaatst op 25-04-2017
  • de ballen van de koning

    De ballen van de koning

    De ballen van de koning

  • de ballen van de koning

    De ballen van de koning

    De ballen van de koning

Het is natuurlijk al slecht weer , en dat wordt het ook met koningsdag, dus lekker binnen blijven met de enige snack die daar geschikt voor is de bitterbal .
we gaan er 2 andere bespreken , want de " standaard " worden door kwekkeboom & van dobben "  gewoon beter gemaakt , en scheelt tijd .
wel een food hack en omdat we een moderne koning hebben , even een variant op de oranje bitter,

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
Kaasbitterballen:
30 gram roomboter
30 gram bloem
200 gram beemster belegen kaas
200 gram old amsterdam
150 ml. groenten bouillon
Zout, peper, nootmuskaat

garnalen :
55 ml visfond
35 g roomboter
Half gesnipperd sjalotje
45 gr bloem
50 ml ongezoete slagroom
150 ml melk
Halve theelepel zeezout
1 eidooier (gebruik het resterende eiwit voor het paneren)
200 gr Hollandse garnalen
Half bosje gehakte peterselie

food hack:
2 blaadjes gelatine ( per blik )
1 el bloem
bijpassende kruiden 1 el , bv karbonade kruiden voor rundvlees ragout , zonder zout want dat zit namelijk wel genoeg in alle blikken )
ragout naar keuze

willems scroppino:
voor 4 glazen , 8 bolletjes citroen sorbet ijs
60 ml oranje bitter
120 ml roze champagne
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
Frituur
bakplaten
koelkast
blender

Bereidingswijze

bitterballen met kaas:
Rasp de kaas.
Zet een pan op het vuur en voeg 30 gram boter toe. Laat de boter bruin worden.
Voeg 30 gram bloem toe. Bak de bloem in ongeveer 2 minuten gaar.
Voeg 150 ml. bouillon toe aan de roux.
Blijven roeren tot een mooie basisragout ontstaat.
stort op je bakplaat , Af laten koelen,
Bitterballen vormen
Na een paar uur, of een nacht, haal je de kaasragout uit de koelkast. Zet een bord met bloem, een bord met paneermeel en een bord met twee geklutste eieren klaar.
Kaasragoutballetje maken.
Door de bloem of paneermeel rollen.
door het ei rollen.
Nog een keer door paneermeel rollen.

garnalen:
Smelt de boter op middelhoog vuur in een diepe koekenpan of braadpan en fruit het sjalotje daarin.
Voeg de bloem voorzichtig toe tot het geheel goed gemengd is. Verwarm de visfond en laat het pepertje even trekken. Zeef de fond vervolgens en verwijder het pepertje. Meng de melk, visfond, slagroom, zout en peper door elkaar en schenk dit langzaam, al roerend, door het bloemmengsel
voeg de eidooier erbij en blijf roeren tot ragout gaar is,
Voeg dan, van het vuur af, voorzichtig de garnalen en fijngehakte peterselie toe.laat goed koelen
na een nachtje, uit de koelkast en . Maak hiervan 10 kleine bolletjes en haal deze door paneermeel. Klop het eiwit goed stijf, haal de gepaneerde bolletjes door het stijfgeklopte eiwit en vervolgens nog een keer door paneermeel. De bolletjes zijn nu dubbel gepaneerd en dat zorgt ervoor dat de bitterballen niet barsten tijdens het frituren.

foodhacks:
verwarm op laag vuur je ragout naar keuze , los 2 blaadjes gelatine op in lauw water , knijp uit en roer samen met de bloem en kruiden door je ragout , meng zeer goed door , laat niet koken .
stort op je plaat , desnoods bakpapier eronder , en laat weer nachtje opstijven.
verdeel in balletjes en paneer zoals hierboven. en paneer zoals beschreven.

Scroppino:
doe de champagne en oranje bitter in je blender en draai op hoog tot schuimend .
verdeel het ijs over 4 glazen , das dus 2 bolletjes per glas , schenk het vocht erover , serveer direct .


.

Bron

Bitterballen.net ja dat bestaat echt, scropino en foodhacks eigen

Serveertip

de reden van dubbel paneren is dat ze niet gaan lekken , als je panko gebruikt voor een extra krokante korst , doe dat altijd als 2e laag , panko sluit namelijk niet alles af .
alles kun je invriezen , bak dan op 180 graden voor 5/7 minuten.
vers gemaakt en dan bakken , doe dat op 165 voor 3/5 minuten.

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

hans3333 avatar
hans3333 26-04-2017

ze zijn klaar ! nou bijna . zo even draaien , fijne Koninginnedag ( oude stempel ) , kan op elke avond natuurlijk :)

hans3333 avatar
hans3333 25-04-2017

wat is er onvriendelijk aan " Er staat work in progress, ben nog niet klaar maar niet in gelegenheid om het nu af te maken " ?

didoroelofsen867 avatar
didoroelofsen867 25-04-2017

Sorry hoor, niet gezien! Kan ook wel iets vriendelijker! Groet, Dido

hans3333 avatar
hans3333 25-04-2017

Er staat work in progress, ben nog niet klaar maar niet in gelegenheid om het nu af te maken

didoroelofsen867 avatar
didoroelofsen867 25-04-2017

Hmmmm, ik mis de complete bereidingswijze en ik heb toch echt een goede bril1 Groetjes, Dido

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten