1. Home
  2. Recepten
  3. Hoofdgerecht
  4. Belgische keuken
  5. DUIF MET GRATIN DAUPHINOIS EN DRUIVENSAUS

DUIF MET GRATIN DAUPHINOIS EN DRUIVENSAUS

Door: marcdepester

  • Belgisch, Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op 15-04-2017

Ingrediënten 4 personen


40 g Solo margarine
4 duiven
peper
zout
5 wortelen
3 ajuinen
2 teentjes look
2 stengels bleekselderij
1 prei
1 bosje kervel
100 g ontvet spek
500 ml bruine gevogeltefond
1 scheutje cognac
250 ml rode wijn
pitloze groene druiven
300 ml room (20% vet)
300 ml volle melk
1 kg aardappelen (vastkokend)
nootmuskaat
1 takje rozemarijn
3 takjes verse tijm
1 blaadje verse laurier
150 g geraspte Gruyère


Tags

DUIF MET GRATIN DAUPHINOIS EN DRUIVENSAUS
DUIF MET GRATIN DAUPHINOIS EN DRUIVENSAUS

Lekker duifje met een lekker sausje

Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze

-Verwarm de oven voor tot 180 °C.
-Zet een pan op een matig vuur met een klontje Solo en kleur de duif aan beide kanten in een hete pan. Kruid met peper en zout.
-Plaats de duif nog 20 minuten in de oven met een klontje Solo op de rug. Haal de duif uit de oven en dek af met aluminiumfolie.

-Snijd voor de saus de ongeschilde wortelen, de ajuinen, 1 teentje look, de bleekselderij, de prei en de kervel in grove stukken. Verdeel de groenten samen met het spek in een braadslede. Plaats de braadslede zo'n 40 minuten in een oven op 180 °C.
-Zet de braadslede op een matig vuur en flambeer met een scheut cognac. Voeg daarna de rode wijn en de gevogeltefond toe. Laat de groenten nog even inkoken.
-Plet de groenten vervolgens plat met een pureestamper om alle smaak eruit te halen. Giet de groenten door de puntzeef en vang het vocht op in een pannetje.
-Laat het vocht goed inkoken en breng op smaak met peper en zout.
-Voeg de ontpitte en gepelde druiven toe aan de saus. Laat het geheel nog even kort inkoken en de druivensaus is klaar.

-Giet voor de gratin de melk en de room in een kookpot. Voeg de rozemarijn, 1 teentje look, de laurier en de tijm toe. Kruid het mengsel met peper, zout en nootmuskaat. Verwarm het mengsel op een zacht vuur.
-Verwarm de oven voor tot 160 °C.
-Schil intussen de aardappelen en snijd ze vervolgens in dunne plakjes van ongeveer 3 millimeter. Vet de binnenzijde van de ovenschaal in. Schik de aardappelschijfjes in de ovenschaal. Zeef het hete mengsel van melk en room. Giet het mengsel over de aardappelschijfjes tot ze onder het vocht staan. Werk af met een laagje geraspte gruyère.
-Zet de schaal 30 minuten in de oven. Controleer altijd of het binnenste mooi gaar is met een vork of mesje. Serveer de duif met de gratin dauphinois en de druivensaus.

Tags

Bron

Solo open kitchen



Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van marcdepester
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top