Luchtige citroencake met gedroogde cranberries

  • Engels, Banket
  • 60-120 min.
  • Geplaatst op 04-04-2017
  • Luchtige citroencake met gedroogde cranberries

    Luchtige citroencake met gedroogde cranberries

    Luchtige citroencake met gedroogde cranberries

  • Luchtige citroencake met gedroogde cranberries

    Luchtige citroencake met gedroogde cranberries

    Luchtige citroencake met gedroogde cranberries

Ik had nog nooit citroencake zelf gemaakt. Ik zag wel pakken citroencake in de supermarkt staan, maar voor pakjes ga ik niet. Ik vind vaak dat je nog zoveel moet toevoegen en de smaak van eigengemaakte cake vind ikzelf  altijd lekkerder.
Ergens las ik een recept om cranberry's in een cake te doen. Ik vond de combinatie leuk en ook lekker.

Deel dit recept

Ingrediënten 12 personen
150 gram zachte roomboter + beetje voor invetten van de cakevorm
150 gram suiker
3 eieren (M)
mespunt zout
150 gram zelfrijzend bakmeel of cakemeel+ beetje voor bestuiven van de cakevorm
sap van een uitgeperste citroen
plm. 50 gram gedroogde cranberries
Glazuur
150 gram poedersuiker
50 ml citroensap (dus nog een citroen)
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
Mixer of keukenmachine
spatel
cakevorm 20 cm (of een grotere cakevorm zie bij serveertips)
citroenpers
deegkom
satéprikker of breinaald

Bereidingswijze

Smeer de cakevorm aan de binnenzijde goed in met boter en bestuif de vorm met wat zelfrijzend bakmeel.

Mix de boter met de suiker tot een zachte smeuïge lichtgele massa (plm. 5 minuten).
Voeg één voor één de eieren toe. Steeds een ei toevoegen als het eerdere ei is opgenomen.
Klop het citroensap erdoor.
Meng het zelfrijzend bakmeel met het zout door elkaar.
Spatel dit voorzichtig met een spatel door de ei/boter/suiker-massa.
Liever niet mixen. Als je het meel erdoor spatelt wordt het deeg veel luchtiger.
Spatel op het laatst de cranberries door het deeg.
Doe het deeg in de beboterde en met meel bestoven cakevorm.

Zet de vorm met het deeg in het midden van de koude oven.
Zet de oven op 170 graden en bak de cake in plm. 70 minuten bruin en gaar.
Prik voordat je de cake uit de oven haalt even met een breipen of satéprikker om te controleren of de cake echt gaar is. Zit hier geen deeg aan dan kun je de cake uit de oven halen.

Laat de cake plm. 10 minuten in de vorm rusten en daarna uit de vorm op een rooster afkoelen.
Zodra de cake is afgekoeld kun je de cake bestrijken et het citroenglazuur.

Glazuur:
Verwarm de poedersuiker met het citroensap in een pan.
Roer goed. Niet laten koken, alleen verwarmen.
Na ongeveer 3 minuten heb je een heldere siroop klaar voor gebruik.

Giet het glazuur over de afgekoelde cake.
Strooi eventueel wat geraspte citroenschil over het glazuur.

Serveertip

Ik heb een cakevorm van 20 cm voor deze cake gebruikt. Gebruik je een cakevorm van 24 cm. dan komt er bij de suiker, cakemeel en boter nog 50 gram bij + nog een ei. Gebruik je een cakevorm van 30 cm. dan komt daar nogmaals 50 gram en een ei bij.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten