- 500 gram witte bonen
- 1 laurierblad
- takje verse tijm (of gedroogd)
- takje verse oregano (of gedroogd)
- 3 wortelen
- 3 st bleekselderij
- ½ knolselderij
- 500 gram (tros)tomaten
- 1 blikje tomatenpuree
- 2 tenen knoflook
- 2 uien
- 3 groente bouillonblokken
- feta (garnering)
- lente ui of basilicum (garnering)
Soeppan
Deze Traditionele Griekse bonensoep is een heerlijke soep voor zowel koude als warme dagen. En de kans is groot dat je het tijdens je zomervakantie in Griekenland een keertje tegenkomt. Ik heb deze soep ook wel eens in een Grieks restaurant gegeten en nu dus ook maar eens zelf gemaakt.
Het is een vegetarische soep en een klein beetje feta bovenop maakt het soepje helemaal af.
Het is natuurlijk heel goed mogelijk om kip- of runderbouillon te gebruiken en wat soepballetjes kan ook prima.
- Als je droge witte bonen gebruikt week ze dan eerst een nacht in koud water. Daarna kook je de bonen eerst apart (ongeveer 1 uur) omdat ze langer moeten koken dan de rest van de groenten. Gebruik je verse bonen (of uit de vriezer) dan kook je die ook eerst apart (ongeveer ½ uurtje) Gebruik je bonen uit een pot of blik voeg die dan pas tegelijk met de tomaten en tomatenpuree toe. Je begint dan met de wortel, knolselderij en bleekselderij en voeg daar dan de kruiden aan toe.
- Kook de bonen tot ze een beetje zacht beginnen te worden. (droge bonen +/- 1 uur, verse of diepvriesbonen +/- ½ uur) Doe de tijm, laurier en oregano er al meteen in het begin bij.
- Voeg dan de gesneden knolselderij, wortel en bleekselderij toe.
- Laat de soep op een klein pitje zachtjes koken en ongeveer 15 minuten de ontvelde en gesneden tomaten en de tomatenpuree toe.
- Fruit de fijngesneden uien en de gehakte knoflook glazig en voeg dit toe.
- Doe de bouillonblokken erbij.
- Laat het geheel nog even pruttelen tot de groenten de gewenste garing hebben en maak de soep op smaak met peper en zout en eventueel nog een paar maggiblokjes.
- Doe de soep in borden en doe op elk bord een beetje verkruimelde feta en een beetje lente ui of basilicum.
wilmiewillemse 31-03-2017
Hoi Lenette. Fijn om te horen dat jullie de soep verrukkelijk vonden Bedankt voor je enthousiaste reactie. Groetjes van Wilmie
lenettepetri 29-03-2017
Nou wilmie, ik heb je soepie vandaag gemaakt en hij is verrukkelijk, ondanks ik witte bonen van hak uit pot & gedroogde tijm en oregano heb gebruikt! Ik heb hm ook gepint op pinterest en een mooie foto geplaast..ha!!! 😉 Bedankt voor het heerlijke recept!!! Groetjes Lenette.
wilmiewillemse 21-03-2017
@lenettepetri Begin met 1,5 liter en voeg naderhand eventueel nog wat toe als de soep te dik is. Succes ermee en groetjes van Wilmie
lenettepetri 21-03-2017
Ik wil heel graag de soep gaan maken, maar hoeveel liter water heb ik nodig voor 500gr witte bonen uit pot? Hoop van je te horen!
wilmiewillemse 17-03-2017
Alweer wat geleerd. Altijd makkelijk om te weten Bedankt voor de tip Corrien die kan ik wel gebruiken want mijn "verse" bonen uit de vriezer zijn bijna op :'( Groetjes van Wilmie