
500 gr verse Skrei (kabeljauwfilet)
25 gr ongezouten peacan noten, fijngehakt
2 sneetjes witbrood zonder korst
1 volle el verse tijmblaadjes, fijngehakt
1 rode ui, zeer fijn gehakt
2 el olijfolie
25 gr koude klontjes roomboter
optioneel: paar takjes cherry tomaatjes
snufje zeezout
vers gemalen zwarte of witte peper
Ingevette ovenschaal, broodrooster
Skrei, niets minder dan volwassen kabeljauw, maar dan wel van topkwaliteit. Elk jaar trekken er miljoenen kabeljauwen uit de Barentszzee naar de Lofoten, noordelijkste eilandengroep in Noorwegen om daar te paaien. In Januari mag er daar, hetzij beperkt, duurzaam op gevist worden, voornamelijk met lijnen. Vanaf begin februari tot april. De filets zijn erg geliefd bij visliefhebbers omdat ze dik en stevig zijn, steviger dan kabeljauw uit de Noordzee, en een uitgesproken smaak hebben. Enkele supers, Plus, Appie, Coop hebben het, Hanos en Sligro en de visspeciaalzaken uiteraard. Erg makkelijk en fijn om mee te koken en superlekker
Leg de skreifilet in de ovenschaal en bestrooi met zout en peper. Rooster het brood in de broodrooster op de laagste stand en verwarm de oven voor op 180°C. Verkruimel het brood grof en meng het met de verse tijm, pecannoten, rode ui en olijfolie. Verdeel dit mengsel over de bovenkant van de vis en verdeel de boter erover. Plaats de ovenschaal in het midden van de oven en bak de vis in 20-25 minuten knapperig en bruin al naar gelang de dikte van de filets. Leg er eventueel een paar takjes verse cherry tomaatje naast en besprenkel met wat olijfolie en zwarte peper zodat ze mee kunnen garen.
Ook lekker met peterselie worteltjes, bietjes of romige prei.
Receptenkaartje Plus, flink aangepast
Purrie 11-03-2017
Lijkt me lekker met die pecannoten, dank!
meeuw405 09-03-2017
Je recept meegenomen!!! Smulgroet Els