Hartige taart witlof, (rauwe)ham, pittige kaas

  • Multi-cultureel, Hoofdgerecht
  • 30-60 min.
  • Hartige taart witlof, (rauwe)ham, pittige kaas

    Hartige taart witlof, (rauwe)ham, pittige kaas

    Hartige taart witlof, (rauwe)ham, pittige kaas

  • Hartige taart witlof, (rauwe)ham, pittige kaas

    Hartige taart witlof, (rauwe)ham, pittige kaas

    Hartige taart witlof, (rauwe)ham, pittige kaas

Lekker winters, het is er de tijd weer voor, witlof. Ik heb deze al vaker gemaakt en verbeterd. Het idee was van een chefkok, maar die kan geen recepten schrijven dus heb zelf mijn eigen tekst geschreven, die is een stuk duidelijker. Varieër ook eens met deeg, kaas en de ham, ideeën staan erbij. Lekkere winterse, volwassen maaltijd die zowel warm als koud erg lekker is. Makkelijk te maken en (met baktijd) binnen een uur klaar. :)

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
1 pakje deeg voor hartige taart (of een vel bladerdeeg)
6 stronkjes witlof
200 gr gerookte schouderham of lekkerder rauwe ham zoals coberger
2 hele eieren
2 eierdooiers
1 klontje roomboter
nootmuskaat
vers gemalen zwarte peper
zeezout
2 dl slagroom of kookroom
125 gr geraspte cheddar of Nederlandse extra belegen kaas
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
Springvorm 20-25 cm, rasp, garde, bakpapier

Bereidingswijze

Verwarm de oven vast voor op 180 graden. Neem een springvorm met diameter 20-25 cm, bekleed de vorm met bakpapier. Zo laat de bodem zo los. Bekleed de boden en de helft van de rand met plakjes deeg. Als je bladerdeeg kiest prik dan gaatjes met een vork in de bodem. Bak de bodem even 15 minuten voor want zo wordt hij krokanter. Snipper de struikjes witlof (de harde kern eruit snijden). Klont boter in de pan en roerbak ze tot ze slinken en het meeste vocht verdampt is. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Neem de plakken ham en snijd in reepjes. Kom nemen en nu de 2 eieren plus 2 eierdooiers met de room loskloppen, voeg peper en zout toe. Nu de bodem pakken en de witlof er egaal in verdelen, verdeel daar de hamreepjes over, rasp de pittige cheddar of andere kaas over en verdeel daar het eimengsel over. Zet de vorm nu in de voorverwarmde oven en bak goudbruin in ongeveer 30 minuten. Dit is lekker dus eet smakelijk.

Bron

Naar een idee van chefkok Jeroen Meus met eigen tekst

Serveertip

Geef er desnoods een salade bij en een mooi glas rode wijn mag ook best.

Dit recept is te vinden in:

Log in om een reactie te plaatsen

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Fressnapf avatar
Fressnapf

Doorsturen

Home Recepten