1. Home
  2. Recepten
  3. Hoofdgerecht
  4. Surinaamse keuken
  5. Javaanse bami met malse hete kippendij en verse sambal

Javaanse bami met malse hete kippendij en verse sambal

  • Surinaams, Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op 25-01-2017

Ingrediënten 4 personen


De bami:

500 gram spaghetti
1 ui
2 teentjes knoflook
1 tl Trassi
10 gr verse gember
6 el zoete ketjap (manis)
1 bosje blad selderij
1 bouillon blokje
Peper
Kokosolie

De kippendij:

600 gram kippendijen
1 sereh (is stengel citroengras)
10 gram gember
2 Salamblaadjes
1 Spaanse peper
2 teentjes knoflook
1 ui
1 tomaat
2 tl korianderpoeder (ketoembar)
2 tl komijnpoeder (djinten)
2 tl 5 kruidenpoeder
2 piment korrels
1 bouillonblokje
6 el zoete ketjap
Kokosolie

De sambal:

3 uien
2 teentjes knoflook
2 madame Jeannettes
1 el suiker
2 el azijn
1 el kokosolie
zeezout


Verder heb je nodig


Pan, wok, keukenmachine, vergiet, raspje


Javaanse bami met malse hete kippendij en verse sambal
Javaanse bami met malse hete kippendij en verse sambal

Yummie een complete, pittige oosterse maaltijd voor een hele redelijke prijs voor 4 personen van een Nederlandse chefkok met indo roots. Dat spreekt me gelijk aan. Heerlijk pittige Javaanse bami met botermalse hete kippendij en verse sambal. Heet, de vlammen slaan alle kanten op, maar past er helemaal bij. Met gaartijd en voorbereiding meegenomen kan het binnen 40 minuten op tafel staan. Ideaal voor het weekend.

Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Snij de kippendijen in stukken van ongeveer 3 cm dik. Snipper het uitje en hak de knoflook fijn. Snij de tomaat in blokjes, de Spaanse peper in plakjes en rasp het stukje gember. Verhit een beetje kokosolie in een pan en fruit hierin het gesnipperde uitje samen met de knoflook. Voeg de tomaat en gember er aan toe en roer dit even mee. Doe de kip erbij en voeg de komijn- koriander en de vijfkruidenpoeder toe. Roer dit ongeveer 1 min goed door in de pan. Voeg vervolgens de ketjap toe en net zoveel water zodat de kip net onder ligt. Doe er tot slot het bouillonblokje, de kruidnagels, de Salamblaadjes en de sereh erbij. Breng de kip aan de kook en laat dit 20 minuten stoven totdat het meeste vocht opgenomen is. Kook ondertussen de spaghetti in een ruime pan met water beetgaar. Snipper het uitje fijn en hak de knoflook. Fruit dit aan in een wok met een beetje kokosolie. Rasp de gember en verkruimel de trassi voeg dit toe aan de ui en knoflook en bak dit ongeveer 1 min mee. Giet de spaghetti af, spoel af met koud water en laat uitlekken in een vergiet. Voeg de spaghetti vervolgens samen met de ketjap toe aan de ui en knoflook. Verkruimel het bouillonblokje er door en blijf het goed omscheppen. Voeg er wat peper naar smaak toe. Na ongeveer 7 tot 10 min bakken is de bami klaar. Hak het bosje bladselderij fijn en voeg dit als laatste toe. Maak de sambal: haal de steeltjes van de pepers. Verwijder de schil van de uien en de knoflook. Pureer de pepers, uien en de knoflook fijn in de keukenmachine samen met de suiker, een snufje zout, azijn en vloeibare kokosolie. Dresseer de borden en geef er lekker frisse komkommer bij. Restant sambal is in gesloten potje enkele weken houdbaar in de koelkast. Eet smakelijk.

Serveertip

Lekker met komkommer, kroepoek en drink er koude citroen ijsthee of Radler bij.

Bron

Sharon de Miranda (chefkok), aangepast



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van Fressnapf


Reacties (4)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van Fressnapf
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top